Rebelii houthi din Yemen au susţinut vineri că încep acţiunile militare şi împotriva navelor care au legături cu Israelul şi în zona Oceanului Indian, nu doar în Marea Roşie şi în zona strâmtorii Bab al-Mandeb.
„În aplicarea directivelor liderului nostru Abdul-Malik al-Houthi (…), forţele armate yemenite au început să extindă raza operaţiunilor împotriva navelor israeliene, a celor care au legături cu Israelul sau a celor care se îndreaptă spre Palestina ocupată, pentru a cuprinde Oceanul Indian până la Capul Bunei Speranţe”, a afirmat în faţa unei mulţimi în capitala Sana’a un purtător de cuvânt al rebelilor houthi, relatează agenţia EFE.
Acesta a susţinut că au fost deja desfăşurate trei astfel de atacuri în Oceanul Indian, deşi Statele Unite, care conduc o coaliţie navală creată pentru a proteja navigaţia comercială în Marea Roşie, nu au transmis cel puţin deocamdată nimic legat de acest lucru.
Acelaşi reprezentant al rebelilor houthi a mai susţinut că aceştia au atacat în ultimele ore o navă denumită „Pacific 01” şi un distrugător american în Marea Roşie, dar nici acestea nu au fost confirmate de SUA.
Rebelii houthi, susţinuţi de Iran şi care controlează partea de vest a Yemenului, lansează cu regularitate de la sfârşitul anului trecut atacuri cu drone şi rachete asupra navelor comerciale în Marea Roşie şi în Golful Aden. Ei motivează aceste atacuri ca acţiune de solidaritate faţă de palestinienii din Fâşia Gaza, care sunt supuşi unei ofensive israeliene ce a ucis acolo peste 31.000 de persoane, mai ales femei şi copii, după ce gruparea islamistă Hamas a omorât peste 1.160 de persoane într-o incursiune în sudul Israelului pe 7 octombrie.
Aceşti rebeli afirmă că urmăresc să lovească nave israeliene, americane şi britanice, precum şi nave care pleacă sau vin din porturi israeliene. Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat mai multe raiduri aeriene asupra unor instalaţii militare ale rebelilor houthi în Yemen, urmărind diminuarea capacităţii acestora de a efectua astfel de atacuri. State occidentale au desfăşurat de asemenea în zonă nave militare pentru a proteja navigaţia comercială.