Gabriel Resources a reacţionat după ce ICSID al Băncii Mondiale a emis decizia prin care a respins, cu o majoritate de doi la unu, cererile de arbitraj depuse de companie împotriva Guvernului României în legătură cu investiţiile sale în proiectul minier de aur şi argint de la Roşia Montană.

În plus, Tribunalul a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari SUA pentru onorariile şi cheltuielile juridice suportate în legătură cu apărarea sa în arbitraj.

ULTIMELE ȘTIRI

România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană. Cristian Hostiuc: „Gabriel Resources a pierdut tot”

Derby în Superligă: Rapid – FCSB, meci cu casa închisă. Giuleştenii vor să reducă distanţa faţă de lider

Insulele Hebride caută medici. Oferă salarii uriaşe şi peisaje uluitoare

Karl Nehammer, după vizita în România: Sistemul Schengen nu funcţionează, prin urmare nu poate fi extins / „Companiile noastre sunt puternic implicate în România şi creează mii de locuri de muncă”

Vezi mai multe articole din categoria economic

”Compania îşi exprimă dezacordul ferm cu decizia majorităţii, care este în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, aşa cum demonstrează opinia disidentă convingătoare a unuia dintre arbitri”, a transmis Gabriel Resources într-un comunicat de presă citat de Ziarul Financiar.

Compania analizează decizia tribunalului împreună cu consilierii săi juridice pentru a-şi evalua opţiunile, inclusiv de a contesta decizia prin intermediul procedurilor de anulare a condiţiilor Convenţiei ICSID.

Anna El-Erian, preşedinte al Gabriel Resources, a declara: „Considerăm că decizia majorităţii este profundă profundă. Aşa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenţia politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deţinut în parteneriat. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opţiunile, dar nu grăbim să ne înregistrăm aprecierea noastră sinceră faţă de acţiunea noştri pentru sprijinul şi răbdarea lor de nezdruncinat pe acest proces prelungit. , din România şi din străinătate, care şi-au dedicat o parte semnificativă a carierei pentru dezvoltarea proiectelor, cu convingerea sinceră că aceasta era în interesul ţării.”

Dragoş Tănase, CEO al Gabriel Resources, a declarat: „Acţionarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a livra un proiect minier transformaţional care ar fi adus beneficii sociale şi financiare foarte importante pentru poporul român, nu doar la Roşia Montană, ci în toată Românie. Regretăm că România, economie şi cetăţenii săi, au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii paşi.”