Erdogan: pregătit să găzduiască summitul pentru pace

Turcia este pregătită să găzduiască o conferinţă de pace şi să aducă la masă reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat acest lucru în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la Istanbul, săptămâna trecută. „Suntem pregătiţi să organizăm o conferinţă de pace care să includă participarea Rusiei. Suntem dispuşi să facem tot posibilul pentru a rezolva această criză şi a stabili o negociere solidă care să includă şi siguranţa navelor care traversează Marea Neagră”, a spus Erdogan, care îl aşteaptă acum pe preşedintele rus Vladimir Putin în Turcia.

ULTIMELE ȘTIRI

Premiile Oscar 2024: Lista completă a câștigătorilor. „Oppenheimer”, marele câștigător al serii. Cillian Murphy a câștigat premiul pentru „Cel mai bun actor”, Christopher Nolan pentru „Cel mai bun regizor”

Premiile Oscar 2024. Oppenheimer a luat caimacul: 7 statuete. Cei mai buni actori au fost desemnaţi Emma Stone şi Cillian Murphy. Cel mai bun film străin a fost ales „Zona de interes”

Războiul din Ucraina, ziua 747. Erdogan, dispus să fie arbitru la negocieri / Avansul Moscovei continuă, dar Kievul răspunde apelului Papei: steagul nostru este galben şi albastru, nu alb / Şi germanii sunt consternaţi de declaraţia liderului religios

Ion Cristoiu: Mareşalul Antonescu e convins că indicaţiile sale sînt înmormîntate de cum au fost date

Vezi mai multe articole din categoria social

Oscar / Iermak: „Pentru prima dată lumea a văzut crimele ruseşti”

„Primul Oscar din istoria Ucrainei. Şi cât de important este acum. Documentarul „20 de zile în Mariupol” al regizorului Mstislav Cernov a câştigat la categoria Cel mai bun film documentar. Lumea a văzut adevărul despre crimele Rusiei. Justiţia învinge”. Andriy Yermak, şeful biroului preşedintelui ucrainean, a scris acest lucru într-un tweet.

Kiev: atac masiv cu drone asupra Odesei în timpul nopţii

Forţele ruse au lansat peste noapte un atac masiv cu drone asupra oraşului Odesa, provocând daune infrastructurii şi caselor. Acest lucru a fost raportat de Comandamentul Operaţional de Sud al Ucrainei. Unităţile de apărare aeriană au lucrat timp de o oră şi jumătate, respingând valuri de drone Shahed care se apropiau de oraş dinspre Marea Neagră. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 10 UAV-uri, a adăugat armata. Potrivit primelor informaţii, nu au existat victime.

Ministrul german de externe: nu înţeleg declaraţiile Papei

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a criticat recentele declaraţii ale Papei conform cărora Ucraina ar trebui să dea dovadă de „curajul de a flutura steagul alb”, spunând că „nu înţelege” poziţia Pontifului. „Nu înţeleg”, a spus Baerbock în timpul unui discurs la un talk-show de la postul german ARD. „Cred că unele lucruri pot fi înţelese doar văzându-le personal”, a continuat Baerbock, spunând că, atunci când vorbeşte cu copiii ucraineni afectaţi de război, întreabă: „Unde este Papa? Papa trebuie să ştie aceste lucruri”. Guvernul german încearcă „în fiecare zi să pună capăt acestei drame teribile şi vedem în fiecare zi că se pun la cale lucruri şi mai rele”.

Zelenski către Papă: sunt alţii care trebuie să se oprească

Nu Ucraina trebuie să se oprească, ci Rusia: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a profitat de discursul său adresat naţiunii de aseară pentru a răspunde declaraţiilor Papei Francisc, în care Pontiful a cerut Ucrainei să aibă curajul să ridice steagul alb şi să negocieze. „Dacă ucigaşii şi torţionarii ruşi nu înaintează spre Europa, este doar pentru că sunt opriţi de ucraineni cu armele în mână sub steagul albastru şi galben”, a spus Zelenski, referindu-se la steagul naţional ucrainean.

Kiev: 15 din 25 de drone ruseşti doborâte în timpul nopţii

Forţele ruse au lansat 25 de drone kamikaze asupra Ucrainei în cursul nopţii, dintre care 15 au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Kievului: Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene a anunţat acest lucru pe Facebook, potrivit Rbc-Ucraina. Majoritatea dronelor inamice (10) au fost distruse în regiunea Odesa, unde infrastructura şi unele clădiri administrative au fost avariate.

Moscova: şase drone doborâte peste regiunile Bryansk şi Oriol

Patru drone ucrainene au fost doborâte peste noapte peste regiunea Briansk şi alte două peste regiunea Oriol. „Unităţile de apărare aeriană de serviciu au interceptat şi distrus patru vehicule aeriene fără pilot ucrainene deasupra regiunii Briansk şi două drone deasupra regiunii Oriol”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Oscar pentru „20 de zile la Mariupol”

Mstislav Cernov, regizorul filmului „20 de zile la Mariupol”, distins cu Oscar pentru cel mai bun documentar, a condamnat invazia rusă a Ucrainei în timpul ceremoniei, în timp ce la deschiderea segmentului „in memoriam” a fost proiectată o fotografie a câştigătorului din 2023, Navalnîi.

„Steagul nostru este galben şi albastru”, steagul „prin care trăim, murim şi cucerim. Nu vom ridica niciodată alte steaguri”. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba răspunde decis apelul Papei Francisc de a alege calea negocierilor pentru pace în Ucraina, exprimând fără îndoială dispreţul Kievului, care nu este dispus să accepte capitularea.

„Nebunia rusă trebuie să piardă acest război şi vom face totul pentru asta”, a mai declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a-l cita direct pe Sfântul Părinte. Între timp, Moscova se laudă: „Fiecare expert, fiecare politician, fiecare diplomat de astăzi înţelege” că situaţia din Ucraina „este într-o fundătură”, a comentat pentru ANSA purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit căreia Pontiful nu vorbeşte cu Kievul, ci cu Occidentul.

Ambasada Ucrainei la Sfântul Scaun a făcut şi ea comparaţii cu istoria şi nu şi-a ascuns iritarea: „A vorbit vreodată cineva serios despre negocierile de pace cu Hitler şi despre steagul alb pentru a-l mulţumi? Lecţia este una singură: dacă vrem să punem capăt. război, trebuie să facem totul pentru a-l ucide pe Dragonul Rus”.

Între timp, pe front, ucrainenii se chinuie să obţină rezultate, după avansul rusesc din ultimele săptămâni. Obţinut – scrie CNN – şi prin folosirea puternicei bombe aeriene Fab-1500, care se pare că decimează apărarea ucraineană. Şi în Zaporojie, Kievul a raportat că trupele ruse au folosit grenade cu gaz cloropicrin, pentru a „sufoca soldaţii ucraineni”.