Putin nu lasă trecutul să-l încurce – preferă să-l schimbe după propriile interese. Moscova vrea să mai rescrie un capitol din istorie. De data asta, parlamentarii ruşi vor să anuleze transferul sovietic al Crimeei către Ucraina, din ’54, de pe vremea lui Hruşciov. Au propus în Duma de Stat un proiect de lege care vrea să anuleze decizia de atunci.

Prin asta, Putin va justifica anexarea din 2014 – care nici nu va mai fi o anexare, ci recuperarea unui teritoriu – care după noua lege nu a aparţinut niciodată Ucrainei. Deputaţii au descris transferul din 54 drept unul abritrar şi ilegal – pentru că nu a fost organizat niciun referendum. Iar autorităţile sovietice nu aveau dreptul să „transfere” teritoriul după bunul plac.

ULTIMELE ȘTIRI

Joe Biden și Donald Trump au obținut nominalizările prezidențiale ale partidelor lor

Ucraina a lovit clădirea serviciilor secrete ruse (FSB). Zeci de drone au atacat obiective militare ruse peste graniţă

Analiză. Care sunt şansele ca efervescenţa din jurul Bitcoin să continue

Meteo. Ploi semnificative în ţară şi ninsori la munte, până vineri dimineaţa

Vezi mai multe articole din categoria politic

În timp ce Putin îşi bate capul cu trecutul – hackerii ucraineni au pus mâna pe o scrisoare secretă al şefului Dumei de Stat, Veaceaslav Volodin, către preşedintele Putin.

În scrisoare, Volodin îi propune lui Putin – ca imediat după alegerile prezidenţiale de la sfârşitul săptămânii să fie mai aspru cu cei care nu sunt de acord cu regimul de la Kremlin şi să înceapă procesul de dez-Occidentalizare.

„Rusia are nevoie de transformare şi de măsuri care să o întărească în faţa provocărilor viitoare. Trebuie să începem procesul dez-Occidentalizare. Pentru asta trebuie să: naţionalizăm economia, consolidăm cenzura, în special la TV şi pe internet şi să „rezolvăm opoziţia”.

Tot îniante de alegeri – Putin e contestat militar şi la el acasă. Luptătorii ruşi din Legiunea Rusă pentru Libertate, Corpul Voluntarilor şi Batalionul Siberian – toate 3 grupări militare care se opun lui Putin, au ales să lupte de partea Ucrainei. Au intrat cu echipamente grele, camioane şi tancuri în regiunile ruseşti Kursk şi Belgorod.

Acţiunile lui Putin ne privesc şi pe noi.

„Rusia e o ameninţare gravă pentru continentul nostru şi pentru securitatea Nord Atlantică” – spune Klaus Iohannis – care se vede deja în fruntea NATO. „Am decis să intru în competiţie pentru funcţia de Secretar General al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea. Iar această decizie are la bază performanţa României, experienţa acumultată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa şi în special regiunea noastră şi angajamentul meu ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.

Ministrul polonez de Externe avertizează că NATO are deja trupe în Ucraina: „Mulţumesc ţărilor care-şi asumă acest risc”.