Vladimir Putin va călători în China, în mai, în prima sa deplasare de la câștigarea noului mandat.
Statele Unite consideră China drept cel mai mare concurent al său și Rusia drept cea mai mare amenințare a statului național.
Xi a vizitat Rusia în prima sa călătorie în străinătate post-pandemie în martie anul trecut.
Președintele rus, Vladimir Putin, va călători în China, în mai, pentru a discuta cu Xi Jinping, în prima sa deplasare în străinătate din noul său mandat prezidențial, potrivit a cinci surse familiare cu deplasarea, scrie Reuters.
Guvernele occidentele au condamnat realegerea lui Putin drept incorectă și nedemocratică. Însă China, India și Coreea de Nord l-au felicitat pe Putin pentru extinderea domniei sale pentru încă șase ani, evidențiind „liniile geopolitice” care s-au lărgit de la invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei.
„Putin va vizita China”, a declarat pentru Reuters una dintre surse, care a vorbit sub condiția anonimatului. Detaliile au fost confirmate independent de alte patru surse, care au vorbit, de asemenea, sub condiția anonimatului.
O altă sursă a spus că vizita lui Putin în China va avea loc probabil în a doua jumătate a lunii mai. Două dintre surse au spus că vizita lui Putin va avea loc înainte de călătoria planificată a lui Xi în Europa.
Întrebat despre raportul Reuters, Kremlinul a spus că informațiile despre vizitele lui Putin vor fi făcute publice mai aproape de această dată.
„În acest moment se pregătesc mai multe vizite prezidențiale și mai multe contacte la nivel înalt”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Vă vom informa pe măsură ce ne apropiem de aceste date”.
Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.
China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina, declanșând cel mai mortal război terestru din Europa de la Al Doilea Război Mondial.
Statele Unite consideră China drept cel mai mare concurent al său și Rusia drept cea mai mare amenințare a statului național, în timp ce președintele american Joe Biden susține că acest secol va fi definit de o competiție existențială între democrații și autocrații.
Putin și Xi împărtășesc o viziune largă asupra lumii, văzând Occidentul „ca fiind decadent și în declin”, la fel cum China contestă supremația SUA în orice, de la calculul cuantic și biologia sintetică până la spionaj și putere militară dură.
China și-a consolidat relațiile comerciale și militare cu Rusia în ultimii ani, deoarece Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni împotriva ambelor țări, în special împotriva Moscovei pentru invazia Ucrainei.
Diplomații și analiștii străini au spus că se așteptau ca Putin să facă în China prima sa oprire după ce a fost reales. Inaugurarea oficială a lui Putin urmează să aibă loc în jurul datei de 7 mai.
Putin a declarat duminică reporterilor că Rusia și China împărtășesc o viziune globală similară și se bucură de relații rezistente, în parte datorită relațiilor sale personale bune cu Xi și că Moscova și Beijingul vor continua să-și dezvolte legăturile în următorii ani.
Xi a vizitat Rusia în prima sa călătorie în străinătate post-pandemie în martie anul trecut, la scurt timp după ce și-a început al treilea mandat de președinte chinez.
Cei doi lideri și-au prezentat adesea prietenia personală strânsă și s-au întâlnit de peste 40 de ori, cel mai recent în octombrie, când Putin a fost invitatul de onoare la Summitul Belt and Road de la Beijing.
Comerțul China-Rusia a atins 218,2 miliarde de dolari în perioada ianuarie-noiembrie, conform datelor vamale chineze, depășind obiectivul de creștere a comerțului bilateral la peste 200 de miliarde de dolari până în 2024, stabilit de cele două țări.
Xi, într-un apel cu Putin luna trecută, a spus că ambele părți ar trebui să se opună cu hotărâre interferenței forțelor externe în afacerile interne, referindu-se la SUA.
China ia în considerare participarea la o conferință de pace menită să pună capăt războiului din Ucraina, care va fi găzduită de Elveția neutră în următoarele luni, a declarat luni ambasadorul acesteia la Berna pentru presa locală.
Beijingul a lansat anul trecut un plan de „pace” în 12 puncte pentru Ucraina, dar până acum nu a făcut pași semnificativi pentru a rezolva conflictul, în afară de participarea la discuțiile de pace conduse de Occident la Jeddah vara trecută.
Trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, s-a întâlnit cu oficiali din cinci capitale europene, inclusiv Moscova și Kiev, la începutul acestei luni.
Citește și