Așa cum era de așteptat, Vladimir Putin și-a asigurat un nou mandat de președinte al Rusiei, al cincilea. Potrivit primelor rezultate oficiale, a obținut peste 87% din voturi.
Scrutinul care s-a întins pe trei zile nu a fost însă lipsit de incidente, în ciuda măsurilor de securitate luate de Kremlin. Cel puțin 80 de oameni au fost arestați, după ce au încercat să saboteze procesul de vot în câteva secții.
„În primul rând vreau să mulțumesc cetățenilor Rusiei. Suntem cu toții o echipă. Toți cetățenii care au venit la secțiile de votare și au votat”.
În vârstă de 71 de ani, Vladimir Putin a obținut un nou mandat de șase ani. Iar cu acest prilej va deveni cel mai longeviv lider al Rusiei din ultimele două secole, depășindu-l chiar și pe Stalin.
Vladimir Putin: „Faptul că unii stricau buletinele de vot este un lucru rău. Dacă tu nu vrei să votezi sau nu ai încredere într-un candidat și nu vrei să îl alegi, atunci pur și simplu nu votezi, dacă nu îți place de niciunul. Dar dacă decizi să strici voturile acelor oameni care au venit și au considerat că este necesar să voteze și să-și îndeplinească datoria civică și nu îți pasă de poziția lor, atunci acest lucru este rău. Este, cel puțin, nedemocratic”.
Putin și-a arătat astfel mâhnirea că cele 3 zile de alegeri au fost marcate de incidente – secții de votare atacate cu cocktailuri Molotov, urne incendiate sau cerneală vărsată peste buletinele de vot. Toate au culminat cu numeroase arestări.
În imaginile postate pe rețelele de socializare apar multe femei în rândul protestatarilor, cel mai probabil soții sau mame ale celor trimiși pe front, în Ucraina.
Boris Nadezhdin, politician liberal: „Rușii au șansa să își arate adevărata atitudine legat de ceea ce se întâmplă votând nu cu Putin, ci cu alt candidat sau în alt fel, ceea ce am și făcut”.
La Moscova, oamenii l-au aplaudat pe Boris Nadejdin la ieșiera din secția de votare. Politicianul a vrut să candideze, dar poziția lui anti-război a dus la eliminarea sa din cursa prezidențială.
Bărbat: „Eu nu am votat pentru tipul ăsta de acum. De ce? Pentru că este clar pentru toată lumea, oricine are o fărâmă de rațiune, că țara n-are nicio perspectivă cu individul ăsta la conducere”.
Femeie: „Mi-am anulat votul pentru că niciunul dintre candidați nu mi-a convenit”.
La vot s-au prezentat și așa-zișii contracandidați ai lui Putin. Numele lor au apărut pe buletinele de vot doar ca să dea impresia organizării unor alegeri libere – spun analiștii occidentali.
În regiunile ucrainene ocupate, scrutinul s-a desfășurat sub supravegherea armatei. Imaginile postate pe internet arată cum soldații mascați intrau în cabine pentru a-i verifica pe alegători. Alții chiar i-au ajutat pe cei mai în vârstă să voteze.
„- Cum te cheamă?
– Evdokia Romanovna.
– Evdokia Romanovna, am venit la tine ca să votezi. Nu te grăbi, totul e în regulă. Bifează căsuța”.
Putin s-a arătat foarte mulțumit de rezultatele din teritoriile ucrainene ocupate.
Vladimir Putin: ”În ceea ce privește rezultatele din Donbas, Novorusia și Crimeea, apropo, am crezut că vor fi bune, semnificative, pozitive, dar că vor fi așa cum le vedem astăzi, eu, sincer vorbind, chiar nu mă așteptam. Dar ce înseamnă asta? În primul rând, asta înseamnă că facem totul bine. Oamenii ne sunt recunoscători pentru deciziile pe care le-am luat pentru a-i proteja, iar aceasta este principala motivație a tuturor acțiunilor noastre”.