Un sondaj efectuat în România aruncă lumină asupra sănătăţii mentale, fizice şi emoţionale a mamelor, concentrându-se pe provocările şi dificultăţile cu care se confruntă femeile care îşi asumă multiple roluri în societate, dezvăluind statistici alarmante, precum că aproape 50% dintre acestea se simt obosite şi copleşite, iar 20% nu au nicio oră liberă în timpul săptămânii.

Studiul a fost iniţiat de Andra Pintican.

ULTIMELE ȘTIRI

Trump își îndulcește discursul cu privire la NATO, după ce a afirmat că „Rusia poate face ce vrea”: „Dacă voi fi reales, SUA vor apăra NATO 100% dacă statele membre își îndeplinesc obiectivele de apărare”

Ciucă, despre retragerea atribuţiilor viceprimarului Bujduveanu: O decizie copilărească

Legea „2 Mai” a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL, a discutat cu naşul său de cununie, Băsescu: Mi-a explicat de ce nu e bine să fac asta

Vezi mai multe articole din categoria social

Acesta a fost realizat pe baza răspunsurilor a peste 1500 de femei, punând accent pe problemele întâmpinate la reîntoarcerea la muncă după concediul de maternitate şi pe lipsa de sprijin din partea angajatorilor. Totodată, raportul evidenţiază nevoia de consiliere psihologică şi resurse pentru susţinerea mamelor în diverse aspecte ale vieţii lor.

Principalele frici ale mamelor sunt legate de timpul acordat copiilor şi familiei, de pierderea echilibrului între rolurile de mamă şi profesionist şi de eşec.

Percepţia asupra nivelului de conştientizare şi sprijinului în societatea românească faţă de starea de sănătate mentală a mamelor este predominant negativă. Sprijinul social din partea familiei, prietenilor sau comunităţii este perceput ca fiind puţin de către majoritatea mamelor.

Aceste statistici reflectă aspecte relevante legate de starea de sănătate, echilibrul între viaţa personală şi profesională, precum şi de provocările şi fricile cu care se confruntă mamele din România.

Se subliniază şi importanţa echilibrului între viaţa profesională şi cea familială, precum şi necesitatea de a recunoaşte şi de a valoriza contribuţia mamelor în societate.

Raportul evidenţiază şi nevoia de schimbare a mentalităţii şi a politicilor în ceea ce priveşte sprijinul acordat mamelor în mediul de lucru. Sunt propuse mai multe recomandări pentru companiile angajatoare în vederea îmbunătăţirii condiţiilor pentru mamele angajate, inclusiv flexibilitate în program, suport pentru alăptare şi consiliere psihologică.

Materialul reprezintă un apel la conştientizarea şi la acţiunea în vederea îmbunătăţirii condiţiilor pentru mamele din România, evidenţiind necesitatea de a recunoaşte şi de a sprijini rolul vital al acestora în societate.

Raportul INTEGRAL poate fi CITIT pe airost.ro/raport/