„E vorba de o ordonanţă de urgenţă care face posibilă operaţionalizarea unui împrumut de 2,6 miliarde de euro, adică 13 miliarde de lei, pentru construcţia de unităţi spitaliceşti, fie în centre judeţene, spitale judeţene de urgenţă, spitale monospecialitate, institute, sau la nivelul municipiilor sau oraşelor”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la finalul şedinţei de Guvern de joi.

Acesta spune că sumele maxime pentru care se poate aplica sunt de 2 miliarde de lei pentru spitale din principalele centre din ţară, 350 de milioane de lei pentru spitale municipale şi 250 de milioane de lei pentru spitale orăşeneşti.

ULTIMELE ȘTIRI

Studiu. Schimbările climatice provocate de om au „încetinit rotația Pământului” și ar putea afecta modul în care măsurăm timpul

Finanţare de 2,25 miliarde lei pentru investiţiile majore în industriile cu tradiţie în România

Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Revoluţionând tehnologia militară: OVES Enterprise lansează soluţia Storm Shadow AI pentru vehicule autonome

Vezi mai multe articole din categoria politic

„Noi avem proiecte în derulare pe mai multe axe, cea mai cunoscută este legată de PNRR, acolo au fost aprobate 27 de proiecte de investiţii, în plus sunt cele trei spitale regionale, Cluj, Iaşi şi Craiova, centrele de mari arşi la Târgu-Mureş, Timişoara şi la Bucureşti, e normal ca şi alte unităţi administrativ-teritoriale care au unităţiţi medicale spitaliceşti pe teritoriul lor să aibă o şansă în dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti”, a spus ministrul.

El susţine că aceste fonduri vor asigura un echilibru la nivel naţional.

„În PNRR, aşa cum l-am găsit noi, 22 de judeţe din ţară erau excluse şi nu figurau pe lista unor investiţii care ar fi putut să fie eligibile, aşa că se va crea un echilibru la nivel national”, a adăugat Alexandru Rafila, care a precizat că în cel mai scurt timp va fi propusă o hotărâre de Guvern cu criteriile de eligibilitate.