Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat vineri planurile pentru mult anticipata operaţiune militară în oraşul Rafah din Fâşia Gaza, transmite dpa, potrivit Agerpres.
După lovituri aeriene asupra Gazei şi apoi o ofensivă în nordul enclavei, armata israeliană s-a mutat spre sud-vest, în tentativa sa de a elimina complet Hamas.
Netanyahu a spus că ‘victoria totală’ împotriva Hamas nu este posibilă fără o operaţiune în Rafah, oraş la graniţa cu Egiptul.
Aprobarea planului survine în pofida înmulţirii criticilor internaţionale şi avertismentelor din partea aliaţilor cheie ai Israelului, în legătură cu faptul că peste un milion de palestinieni se adăpostesc la Rafah după ce s-au refugiat din cauza luptelor din alte zone ale enclavei.
Politicieni şi asociaţii de asistenţă cer Israelului să facă planuri despre cum şi unde oamenii din zona Rafah pot fi puşi în siguranţă înaintea oricărei operaţiuni militare.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat mai devreme vineri că aceasta se va asigura că civilii sunt în siguranţă.
Purtătorul de cuvânt Arye Shalicar a spus că, în cazul unei operaţiuni în Rafah, civilii vor fi evacuaţi în locuri mai sigure precum tabăra al-Mawasi.
El a subliniat însă că lideri ai Hamas sunt suspectaţi că se află în oraş, împreună cu mulţi luptători rămaşi ai grupării islamiste palestiniene.
Vineri, Netanyahu a afirmat din nou că o recentă propunere a Hamas pentru o încetare a focului în Gaza este ‘nerealistă’.
O delegaţie israeliană se deplasează totuşi la Doha după o dezbatere în cabinetul de securitate cu privire la poziţia Israelului.
Hamas a declarat joi că a înaintat o nouă propunere, ce include o încetare a luptelor în Gaza, livrări de ajutoare pentru populaţie şi eliberarea persoanelor răpite din Israel la schimb cu prizonieri palestinieni din închisorile israeliene.
Hamas continuă însă să insiste asupra retragerii trupelor israeliene din Gaza, ceea ce Israelul refuză.
Canalul de televiziune Al-Jazeera a relatat vineri că Hamas a prezentat o propunere în trei etape a câte 42 de zile fiecare.
Hamas a pus condiţia ca o încetare permanentă a focului să fie anunţată odată cu a doua fază, înainte de eliberarea soldaţilor israelieni. Pentru fiecare soldat israelian ar urma să fie eliberaţi 50 de prizonieri palestinieni din Israel, dintre care 30 de condamnaţi la închisoare pe viaţă.