Premierul japonez Fumio Kishida a fost interpelat, miercuri, în Parlament cu privire la un miting organizat de membri ai partidului său la care au fost invitate dansatoare îmbrăcate sumar, în numele „diversităţii”.

În imaginile cu evenimentul apărute în media – care a avut loc în noiembrie anul trecut la Wakayama (vest), organizat de o filială regională a Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere – se puteau vedea femei care păreau să poarte bikini aşezate pe genunchii participanţilor.

Potrivit mai multor relatări apărute în presă, aceste dansatoare au fost obligate să primească bancnote în gură, în timp ce participanţii le ţineau între buze.

Unul dintre organizatori, Tetsuya Kawabata, a încercat să justifice evenimentul spunând că dansatoarele au fost invitate „după ce au studiat diferite puncte de vedere, în special pentru a vedea dacă acestea corespund temei diversităţii”.

„Cu toate acestea, entuziasmul care a urmat, în special spre finalul adunării, mi-a depăşit aşteptările”, a mărturisit pentru televiziunea ANN Tetsuya Kawabata, care era şeful biroului de tineret al comitetului local. De atunci, el a demisionat din partid, potrivit presei locale.

Comitetul naţional de tineret al PDL şi-a cerut scuze luni şi a anunţat că doi parlamentari care au participat la eveniment vor demisiona din biroul de tineret, dar îşi vor păstra locurile din parlament.

Afacerea este jenantă pentru PDL, care a fost la putere în ţară aproape fără întrerupere de la înfiinţarea sa în 1955 şi care încearcă să aducă mai multe femei într-un peisaj politic dominat de bărbaţi. În septembrie anul trecut, Fumio Kishida a mărit numărul femeilor din guvernul său de 20 de membri la cinci, un record pentru Japonia.

Interpelat de parlamentarii opoziţiei în legătură cu scandalul, Fumio Kishida a declarat miercuri că evenimentul „nu a corespuns obiectivului de diversitate al executivului”.

„Ceea ce urmăreşte guvernul meu este o societate incluzivă şi prietenoasă, în care toată lumea poate prospera şi în care demnitatea şi diversitatea sunt respectate”, a declarat Fumio Kishida, citat de presa locală.

Guvernul său deţine recordul deloc de invidiat al celei mai scăzute cote de popularitate de când PDL a revenit la putere în 2012, în special din cauza inflaţiei şi a scandalurilor care i-au pătat imaginea în ultimele luni.

Fumio Kishida, în funcţie din octombrie 2021, se confruntă de asemenea cu o dificilă bătălie internă pentru conducerea PDL la sfârşitul anului 2024, înaintea alegerilor naţionale prevăzute pentru 2025.