Iordania şi alte patru ţări au efectuat duminică o nouă operaţiune de paraşutare de ajutoare în Fâşia Gaza, unde majoritatea populaţiei este ameninţată de foamete, relatează AFP, care a avut un jurnalist la bordul avionului iordanian.

La sol, sute de bărbaţi, femei şi copii priveau spre lăzile cu ajutoare paraşutate, asupra cărora se precipitau pentru a prelua coletele.

Pe parcursul operaţiunii, care a durat trei ore, cutiile cu ajutoare au fost lansate din avioane deasupra mai multor sectoare ale teritoriului palestinian asediat de armata israeliană în războiul cu gruparea Hamas şi unde distrugerile sunt clar vizibile din avion.

La operaţiune au participat de asemenea avioane americane, franceze, belgiene şi egiptene.

La bordul avionului iordanian, un militar vizibil emoţionat de scena în care localnici din Fâşia Gaza alergau către coletele cu ajutoare, a scos din buzunarul său o sticlă cu suc de fructe pe care a pus-o într-una din cutiile ce urmau să fie paraşutate, povesteşte jurnalistul francez aflat în acel avion.

Nu este prima operaţiune de acest fel, dar ONU, care avertizează asupra unei „foamete generalizate aproape inevitabile” în enclava palestiniană, consideră că astfel de acţiuni, la fel ca ajutoarele furnizate pe cale maritimă, sunt insuficiente şi nu pot substitui livrarea de ajutoare pe cale terestră, potrivit Agerpres.

Fâşia Gaza, înconjurată din trei părţi de Israel şi supusă deja unei blocade israeliene din 2007, când Hamas a preluat puterea în această enclavă palestiniană, mai are doar cu Egiptul un scurt sector de graniţă, dar Israelul nu permite decât intrări limitate ale ajutoarelor prin singurul punct de frontieră de acolo, cel de la Rafah, pe care Egiptul de asemenea îl menţine închis pentru a împiedica strămutarea forţată pe teritoriul său a palestinienilor din Fâşia Gaza.

Potrivit datelor ONU, circa 2,2 milioane din cei 2,4 milioane de locuitori ai enclavei palestiniene afectate de o penurie de apă şi alimente sunt ameninţaţi de foamete, iar aproximativ 1,7 milioane au fost strămutaţi în urma luptelor şi bombardamentelor israeliene.

Conform ultimului bilanţ comunicat de guvernul condus de Hamas, peste 31.000 de persoane, majoritatea civili, femei şi copii, au murit în enclava palestiniană în operaţiunea militară lansată de Israel în Fâşia Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie în urma căruia cel puţin 1.160 de persoane au fost ucise, de asemenea majoritatea civili.