Este o primă lovitură de avertisment pentru von der Leyen.

Șefa Comisiei va avea nevoie de sprijinul a aproximativ 200 de eurodeputați din alte grupuri politice pentru a obține un al doilea mandat.

„Democrația se erodează în România, iar von der Leyen se uită în altă parte”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă, într-un interviu.

Membrii români din Parlamentul European nu o vor susține pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un al doilea mandat, a declarat șeful principalului partid de opoziție din țară, acuzând-o că închide ochii la corupția de la București, scrie POLITICO.

Este o primă lovitură de avertisment pentru von der Leyen, la doar câteva zile după ce a fost anunțată drept candidatul principal al Partidului Popular European. În timp ce se îndreaptă spre dreapta pentru a-și consolida baza de centru-dreapta, șefa Comisiei va avea nevoie de sprijinul a aproximativ 200 de eurodeputați din alte grupuri politice pentru a obține un al doilea mandat. Și, deși partidul Uniunea Salvați România (USR), aliniat la Renew, va trimite probabil doar o mână de parlamentari la Bruxelles, ea nu își poate permite să continue să piardă voturi.

„Democrația se erodează în România, iar von der Leyen se uită în altă parte”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă, într-un interviu. „Există un motiv simplu pentru asta”, a adăugat el: „Există un război alături în Ucraina, iar guvernul nostru are o poziție geostrategică corectă”.”

Fost ministru al transporturilor, Drulă a declarat că Comisia a eliberat fonduri de recuperare post-Covid pentru România, în ciuda eșecului Bucureștiului de a implementa reformele necesare, și că Bruxelles-ul a fost mai blând în ceea ce privește criticile aduse României în ceea ce privește regresul în ceea ce privește independența judiciară și libertatea presei. În timp ce experții tehnici ai Comisiei sunt conștienți de nereguli, aceștia sunt „anulați din punct de vedere politic”, a spus el.

„Nu vom vota pentru ea. Este o încălcare fundamentală a misiunii și a mandatului unui șef de Comisie”, a declarat Drulă într-o sală de conferințe de la sediul partidului USR. Von der Leyen a devenit oficial săptămâna trecută Spitzenkandidat al PPE.

Purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene nu au răspuns la o solicitare de comentarii. În prezent, se estimează că PPE va obține 175 din cele 720 de locuri în Parlamentul European, potrivit sondajului de opinie POLITICO, departe de cele 361 de voturi necesare pentru un nou mandat. În 2019, von der Leyen a depășit pragul cu doar nouă voturi.

Citește și