Creșterea exporturilor Chinei înseamnă că este probabil un conflict comercial sub oricare dintre candidații la președinție, a spus Capital Economics.
Națiunea reprezintă acum 15% din exporturile globale de producție, pe care va trebui să le descarce consumatorilor americani.
China caută să obțină o creștere mai sănătoasă prin producția sa.
Indiferent cine preia Casa Albă, o explozie neglijată a puterii exportatoare a Chinei pregătește lumea pentru o nouă ciocnire comercială cu Washington, a avertizat Capital Economics săptămâna aceasta, scrie Business Insider. „Investitorii pot fi îngrijorați de potențiala revenire a lui Trump și de amenințarea unui război comercial reînnoit, dar acest conflict pare din ce în ce mai probabil dacă următoarea administrație este democrată sau republicană”, a declarat economistul șef al grupului Neil Shearing.
La valoarea nominală, este greu de văzut că exporturile chineze au crescut în vreun fel semnificativ. Oficial, excedentul de cont curent al Chinei rămâne sub nivelurile de vârf ale ponderii sale din PIB-ul global. Dar Shearing observă că datele vamale dezvăluie o schimbare mult mai semnificativă. De fapt, el subliniază că surplusul față de PIB se află de fapt aproape de maxime record. El vede acest lucru ca o consecință a pandemiei, când cererea excesivă de blocare a declanșat sectorul de producție al Chinei, iar producția a crescut cu peste 25% din 2019.
Potrivit CEO-ului China Beige Book, Leland Miller, asta se întâmplă, deoarece Beijingul vede producția ca o sursă alternativă de creștere a pieței imobiliare. Deși sectorul a condus de multă vreme prosperitatea Chinei, a devenit plin de datorii.
„Sunt îngrijorați de expansiunea imprudentă a creditului, sunt îngrijorați de sectorul imobiliar”, a declarat Miller pentru CNBC luna aceasta. „Vor să reducă pur și simplu trapele și să se concentreze pe prioritățile de securitate națională, să construiască un ecosistem intern de cipuri, să solidifice nucleul economiei, să se concentreze pe producția avansată”. Dar atât Miller, cât și Shearing sunt de acord că această strategie ar putea izbucni în dispute globale.
Pentru a-și descărca aprovizionarea suplimentară, Shearing spune că China va trebui să privească dincolo de propriile piețe, deoarece consumul intern a scăzut excesiv în țară. Asta pune mai multă presiune pe cumpărătorii străini, dar mai ales pe SUA și Europa. El spune că, având în vedere că China reprezintă acum 15% din exporturile globale de producție, nu se poate baza pe națiunile mai mici pentru a-și absorbi toată producția, punând presiune asupra Occidentului.
„Exportatorii Chinei sunt probabil mai dependenți acum de consumatorii americani decât erau atunci când a început războiul comercial în timpul primului mandat al lui Donald Trump”, a scris Shearing. Acest lucru va adânci deficitul comercial al SUA cu China în anii următori, ceva ce orice președinte va dori probabil să evite. Miller a estimat că un război comercial ar putea începe încă de anul viitor. Până acum, Trump a prezentat planuri de introducere a tarifelor la nivel seismic, inclusiv o taxă de 60% pe mărfurile chinezești . În timpul mandatului său la Casa Albă, el a condus un război comercial cu Beijingul, multe dintre politicile acestuia fiind încă în vigoare sub președintele Joe Biden.
Citește și