Plantele care anul trecut au format cel mai vizitat obiectiv turistic din Timișoara sunt sădite în această perioadă în mai multe zone din oraș.

Pepiniera cu peste 1.300 de plante, admirată preț de opt luni, are șanse acum să câștige o competiție din domeniul arhitecturii.

Mai mulți salcâmi japonezi, un liliac și alți arbuști ornamentali tronează deja într-o intersecție din Timișoara. Opt zone, stabilite de cetăţeni, împreună cu specialişti, vor avea o nouă înfăţişare. Totul sub atenta supraveghere a unui peisagist.

Gabriel Jeberan, reprezentantul unei firme de spații verzi: „S-au ales zone care erau foarte depreciate, pentru revitalizare, vizual, să se vadă foarte bine.”

Tânără: „Mi se pare foarte drăguț, mai ales că avem nevoie de foarte mulți copaci, și pentru oxigen, și pentru atmosferă. Timișoara ar avea nevoie de mai multe spații verzi.”

Din cele 1.306 plante din pepiniera, unele au ajuns în balcoanele timișorenilor.

Catinca Mănăilă, coordonator de comunicare pentru Ordinul Arhitecților Timiș: „Noi am organizat niște campanii de tip giveaway prin care oamenii ne-au trimis poze cu balcoanele lor, iar noi le-am dat plante, în special plante de talie mică.”

Pepiniera a fost amenajată anul trecut, când Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii. A fost concepută ca o instalație artistică, formată dintr-o schelă din metal, cu cinci etaje. De la înălţime, oamenii au putut admira centrul orașului. În opt luni, peste 180.000 de curioşi au ajuns acolo – mai mulţi decât au vizitat expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși.

Delia Barbu, Organizația de Management al Destinației Timișoara: „Au apreciat, pe de-o parte, perspectiva inedită asupra orașului, însă turiștii străini au apreciat mesajul, acela de revitalizare urbană și drum înspre verde. S-a înscris în spiritul de avangardism.”

Iar construcția este acum nominalizata într-o competiție prestigioasă, organizată de Comisia Europeană, la capitolul „proiecte de arhitectură contemporană”.

Alexandra Trofin, vicepreședintele Ordinului Arhitecților Timiș: „A fost singurul proiect din România pe această listă. În general nu prea am văzut că proiecte efemere, proiecte temporare să apară la aceste premii.”

Pepiniera a fost realizată de un grup de arhitecți din Spania, cu bani de la bugetul local – 1,7 milioane de lei.