Parlamentul European a votat miercuri o reformă radicală a normelor Uniunii Europene în materie de migraţie şi azil.

Noul Pact are drept scop gestionarea impactului migraţiei în blocul comunitar prin accelerarea respingerii cererilor nevalabile şi prin împărţirea mai echitabilă între statele membre a sarcinii de procesare a cererilor de azil, scrie Deutsche Welle.

ULTIMELE ȘTIRI

Ce este „phubbing-ul”? Fenomenul are implicații profunde nu doar pentru relațiile personale, ci și pentru productivitatea profesională

Donald Tusk afirmă că Polonia nu va accepta mecanismul de relocare a migranţilor

Zelenski îl critică pe Olaf Scholz pentru că nu trimite rachete Taurus Ucrainei. Care ar fi adevăratul motiv din spate

Sondaj INSCOP: Cine ar câştiga primul tur al alegerilor prezidenţiale din România? Scenariile celui de-al doilea tur

Vezi mai multe articole din categoria externe

Măsura vine în contextul în care cererile de azil din UE au atins în 2023 un nivel record al ultimilor şapte ani. Ţările membre ale căror frontiere constituie extremitatea sudică a blocului european, precum Grecia, Italia şi Malta, au înregistrat un număr mare de persoane venite din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, notează CNN.

Totodată, aproape o treime din cele 1,1 milioane de cereri de azil ale migranţilor au fost pentru Germania, fiind urmată de Franţa, Spania şi Italia.

Ce presupune noul pachet

În cadrul noului sistem, migranţii care intră ilegal în UE vor fi supuşi, în termen de şapte zile, la controale de identitate, de sănătate şi de securitate, inclusiv la citirea biometrică a feţei şi a amprentelor digitale.

Procedura are drept scop soluţionarea cererilor de azil în maximum 12 săptămâni. În caz de respingere, solicitanţii de azil ar trebui să fie returnaţi cu forţa în ţara lor de origine în aceeaşi perioadă, conform BBC.

Migraţia va fi unul dintre subiectele discutate de pe agenda alegerilor europene din iunie. Potrivit CNN, este de aşteptat ca politicienii anti-imigraţie să obţină rezultate suficient de bune pentru a avea putere de blocaj în cadrul Parlamentului European.

,,A fost vital ca aceste reforme să fie adoptate înainte de alegeri, astfel încât partidele majoritare din UE să poată spune că fac ceva în mod activ cu privire la migraţie”, spune Joelle Grogan, cercetător senior la UK in a Changing Europe.

Pactul privind migraţia a fost susţinut de cele două grupuri politice principale din PE, Grupul Partidului Popular European (Grupul PPE) de centru-dreapta şi Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) de centru-stânga. Unele grupuri de stânga şi de extremă dreapta s-au opus acordului.