În timpul sezonului de iarnă, când anvelopele de vară nu sunt utilizate, este esențial să le depozitați corect pentru a le proteja și a le menține în stare bună pentru următorul sezon de vară.
Depozitarea incorectă poate duce la deteriorarea anvelopelor și la pierderea performanței lor. Iată câteva sfaturi despre cum să depozitați anvelopele de vară în timpul iernii pentru a le menține în cea mai bună formă posibilă. Daca nu ai spatiu, poti apela la depozitarea la un hotel de anvelope.
Curățarea Anvelopelor: Începeți prin a le curăța bine. Spălați-le cu apă și săpun pentru a îndepărta murdăria, praful și alte reziduuri de pe suprafața lor. Asigurați-vă că sunt clătite bine și complet uscate înainte de a le depozita. Umiditatea persistentă poate duce la dezvoltarea mucegaiului și a ciupercilor, deteriorând cauciucul.
Echilibrarea Anvelopelor: Dacă anvelopele dumneavoastră sunt echipate pe jante și necesită echilibrare sau alte servicii, efectuați-le înainte de a le depozita. Astfel, veți fi pregătiți să le montați pe mașină atunci când va veni sezonul de vară.
Presiunea Corectă a Aerului: Verificați presiunea corectă a aerului în anvelope și asigurați-vă că este setată la valorile recomandate de producătorul mașinii pe care urmează să le montați. Presiunea inadecvată a aerului poate cauza deformarea anvelopelor în timpul depozitării.
Protejați Anvelopele de Soare și Căldură: Evitați depozitarea lor în locuri expuse la soare direct și temperaturi ridicate, deci nici pe balcon nici aproape de o sură de căldură precum un calorifer sau o sobă. Căldura excesivă poate deteriora cauciucul și cauza deformări. O locație răcoroasă și întunecoasă este ideală pentru depozitare, cum ar fi un hotel de anvelope.
Folosiți Huse de Protecție: Pentru a le proteja de praf, lumină solară și umiditate, puteți utiliza huse de protecție speciale pentru anvelope. Aceste huse ajută la menținerea anvelopelor în stare bună pe perioada depozitării. Pot fi folosite atât huse din materiale textile, speciale pentru anvelope, cât și saci de plastic dedicați acestui scop.
Evitați Contactul cu Substanțe Chimice: Anvelopele nu trebuie să intre în contact cu substanțe chimice precum uleiuri, lubrifianți sau soluții de curățare. Aceste substanțe, mai ales cele pe bază de produse petroliere, pot deteriora cauciucul din compoziția anvelopelor și duce la deteriorarea acestora.
Depozitare Verticală sau Orizontală: Puteți depozita anvelopele în poziție verticală sau orizontală, în funcție dacă sunt sau nu echipate pe jante. Dacă sunt montate, atunci le va trebui să le așezați în poziție culcată, fie pe podea fie pe un rastel. Dacă, în schimb, nu sunt montate, atunci se vor depozita în picioare. Se recomandă ca în al doilea caz să le rotiți periodic pentru a nu provoca deformări pe suprafața de contact. Dacă vor sta în aceeași poziție timp de câteva luni, până vine sezonul cald, este posibil să se aplatizeze acea zonă și anvelopele să nu mai poată fi utilizate. O altă soluție în ambele cazuri este să fie atârnate de suporți speciali prinși de peretele garajului sau a încăperii unde le depozitați.
Ar fi de preferat ca atunci când depozitați anvelopele, chiar dacă sunt în poziție orizontală și stau rezemate pe jante, să nu așezați deasupra lor alte obiecte grele. Acestea pot deteriora taloanele anvelopelor și, astfel, când veți dori să montați roțile de vară înapoi pe mașină veți constata că nu mai prezintă încredere din cauza aplatizărilor.
Când depozitați anvelopele notați pe fiecare roată unde a fost montată pe mașină după cum urmează: DS (Dreapta-Spate), SS (Stânga-Spate), DF (Dreapta-Față) și, respectiv, SF (Stânga-Față). Astfel, când veți dori să treceți înapoi la echiparea de vară veți ști cum să le montați corespunzător rotației anvelopelor.
În concluzie, depozitarea corectă a cauciucurilor de vară în timpul iernii este esențială pentru a prelungi durata lor de viață și pentru a menține performanța optimă. Respectarea sfaturilor de mai sus vă va ajuta să vă asigurați că anvelopele dumneavoastră vor fi gata pentru condusul de vară în momentul potrivit, fără a fi afectate de condițiile de depozitare inadecvate.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod
independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.