Gest de reparație istorică la Curtea de Argeș. Rămășițele pământești ale Principelui Regent Nicolae au fost aduse în țară de la Laussane și depuse la Catedrala Episcopală, acolo unde se odihnesc membrii marcanți ai familiei regale a României.
Cel de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand si al Reginei Maria a fost exclus din familia regală chiar de fratele său, Carol al II-lea. Principele Regent Nicolae și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în străinatate, dar de vineri se odihnește alături de fratele care, cândva, l-a îndepărtat.
Slujba a fost ținută de Calinic, arhiepiscop de Argeș și Muscel. Sicriele Principelui Regent si cel al soției sale, Ioana Doletti, au fost coborâte în criptă, în salvele militarilor.
Femeie: „Este primit în sânul familiei regale și trebuia să se întoarcă în pământ românesc, acolo unde s-a născut!”
Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României s-a născut la Castelul Pelișor, în august 1903, și a fost botezat de Împăratul Nicolae al II-lea al Rusiei.
Mama sa, Regina Maria spunea despre el că „era cât se poate de nostim și neascultător, parca ar fi avut argint viu în vine. Nu putea sa se astâmpere nicio clipă, era mereu în mișcare”.
La 23 de ani, Principele Nicolae a depus jurământul ca Prim-Regent al României. Urcarea pe tron a fratelui sau, Carol al II-lea a grăbit ruptura dintre cei doi. Regele i-a anulat fratelui căsătoria cu Ioana Doletii, l-a exclus din Familia Regală și i-a suprimat titlurile și drepturile dinastice.
Liviu Burcea, Asociația de Reconstituiri Istorice: „Dar cu toate acestea Nicolae l-a respectat ca rege, cu toate că i-a fost dușman ca frate!”
Cât timp a fost aproape de Casa Regală, Principele Regent a fost inspector general al armatei și s-a ocupat de înzestrarea aviatiei. Dealtfel, automobilele si avioanele erau marea lui pasiune.
Ștefan Dumitrache, istoric: „Se spune că și studiase, adică nu era doar așa, o simplă pasiune, se pricepea la aviație. Era foarte bun în domeniu.”
Nicholas Medforth-Mills, nepotul Regelui Mihai I al României: „A fost un om foarte curajos, un om cu un spirit poate mai liber, din când în când poate puțin prea liber.”
La Curtea de Arges odihnesc 4 perechi regale: Carol I si Elisabeta, Ferdinand si Maria, Carol al II-a si Elena, Mihai și Ana.