Această avalanșă fără precedent de lansări are loc în timp ce sectorul se pregătește pentru lansarea așteptată a următoarei versiuni majore a GPT.
Gemini Pro 1.5 de la Google a fost lansat pentru publicul larg, cu un nivel gratuit limitat la 50 de cereri pe zi.
O oră mai târziu, OpenAI și-a lansat propriul model de frontieră, versiunea finală a GPT-4 Turbo.
OpenAI, Google și Mistral, un startup francez de Inteligență Artificială, au lansat noi versiuni ale modelelor lor de Inteligență Artificială de frontieră la o diferență de 12 ore una de cealaltă, în timp ce industria se pregătește pentru o explozie de activitate în timpul verii, scrie The Guardian.
Această avalanșă fără precedent de lansări are loc în timp ce sectorul se pregătește pentru lansarea așteptată a următoarei versiuni majore a GPT, sistemul care stă la baza chatbotului de succes ChatGPT al OpenAI.
Prima a venit la doar câteva ore după ce Nick Clegg a apărut pe scenă la un eveniment din Londra, unde a confirmat că a treia versiune a propriului model de inteligență artificială al Meta, Llama, va fi publicată în câteva săptămâni.
La șapte ore după ce Clegg a părăsit scena, Gemini Pro 1.5 de la Google, cel mai avansat model de limbaj mare al competitorului său, a fost lansat pentru publicul larg, cu un nivel gratuit limitat la 50 de cereri pe zi.
O oră mai târziu, OpenAI și-a lansat propriul model de frontieră, versiunea finală a GPT-4 Turbo. GPT-4 Turbo și Gemini Pro 1.5 sunt sisteme „multimodale”, capabile să accepte mai mult decât doar text. Fiecare dintre ele poate primi date de intrare de tip imagine, în timp ce Gemini poate accepta, de asemenea, date audio și video.
La primele ore ale dimineții, în Franța, Mistral, un startup de inteligență artificială fondat de câțiva dintre foștii colegi ai lui Clegg din echipa de inteligență artificială a Meta, a lansat modelul său de frontieră, Mixtral 8x22B. Spre deosebire de cei doi concurenți americani, Mixtral a fost lansat printr-un simplu link de descărcare a unui fișier de 281 GB: compania, la fel ca Meta, adoptă o abordare „open source” și își publică gratuit sistemele de inteligență artificială pentru ca oricine să le descarce și să se bazeze pe ele.
Această abordare a fost criticată ca fiind potențial periculoasă deoarece îl lasă pe dezvoltator în imposibilitatea de a interveni și de a împiedica utilizarea sistemelor sale în scopuri dăunătoare, precum și de a retrage modelele offline în cazul în care sunt descoperite vulnerabilități sau prejudecăți care trebuie corectate. Alții, printre care Meta, o apără ca ducând, în cele din urmă, la rezultate mai bune decât sistemele „ținute în mâinile unui număr mic de companii foarte, foarte mari și bine cotate din California”.
Se așteaptă ca Llama 3 de la Meta să fie lansat inițial în versiunile sale mai mici și mai puțin puternice, urmând ca în această vară să fie lansat cel mai avansat model de frontieră al companiei. Cu toate acestea, s-ar putea să se confrunte cu o concurență acerbă: Se crede că OpenAI plănuiește un termen similar pentru următorul său model GPT, GPT-5, directorul operațional al companiei, Brad Lightcap, declarând pentru Financial Times că acesta va apărea „în curând”.
Citește și