Locurile de pe Lună sunt lipsite de vibrații la sol, protejate de semnalele de emisie zgomotoase ale Pământului sau foarte reci.
„Este pentru prima dată când omenirea trebuie să decidă cum se va extinde în sistemul solar”.
Constelațiile de sateliți care asigură comunicațiile și GPS-ul pe Lună ar putea să distrugă planurile astronomilor, interferând cu telescoapele.
Astronomii solicită protejarea urgentă a unor locuri de pe Lună care sunt considerate cele mai bune locuri din sistemul solar pentru instrumente avansate menite să dezvăluie secretele universului, conform The Guardian.
Locurile de primă mână sunt lipsite de vibrații la sol, protejate de semnalele de emisie zgomotoase ale Pământului sau foarte reci – ceea ce le face deosebit de potrivite pentru echipamente sensibile care ar putea face ca observațiile din alte părți să fie imposibile.
Dar aceste locuri cunoscute sub numele de situri de importanță științifică extraordinară (Sesis), sunt în pericol de a fi distruse de un val iminent de misiuni, cum ar fi sateliții de navigație și comunicații lunare, roverele și operațiunile miniere, experții avertizând luni că protejarea acestor locuri prețioase este o „chestiune urgentă”.
„Este pentru prima dată când omenirea trebuie să decidă cum se va extinde în sistemul solar”, a declarat Dr. Martin Elvis, astronom la Harvard și la Centrul Smithsonian pentru Astrofizică din Massachusetts.
Cel puțin 22 de misiuni internaționale sunt așteptate să aterizeze pe Lună până la sfârșitul anului 2026, jumătate dintre acestea urmând să se îndrepte spre locații din apropierea polului sud lunar. Vor urma și altele, inclusiv sateliți comerciali și civili, în timp ce două baze lunare, una americană, cealaltă chineză și rusă, sunt așteptate să fie operaționale în anii 2030.
În lipsa unei autorități de coordonare, nu există nimic care să prevină viitoarele ciocniri pe Lună, spun cercetătorii. Riscurile variază de la coliziuni fizice și norii de praf ridicați de activitățile lunare până la vibrații, interferențe electromagnetice și deteriorarea siturilor în urma forajelor și a altor operațiuni.
Partea îndepărtată a Lunii este cel mai liniștit loc din sistemul solar din punct de vedere radio, datorită celor 70 de miliarde de tone de rocă lunară care blochează transmisiunile de pe Pământ. Condițiile sunt perfecte pentru radiotelescoapele care permit observarea epocii întunecate cosmice, perioada de dinaintea stelelor, și căutarea de „semne tehnice” ale vieții extraterestre. Dar partea îndepărtată este atât de muntoasă, încât oamenii de știință au identificat doar trei locuri în care ar putea fi instalate rețele mari de telescoape. Unul dintre ele, numit Mare Moscoviense, este bogat în heliu-3, o substanță pe care compania americană Interlune vrea să o exploateze pentru industriile de calcul cuantic și energie de fuziune.
Constelațiile de sateliți care asigură comunicațiile și GPS-ul pe Lună ar putea, de asemenea, să distrugă planurile astronomilor, interferând cu telescoapele, în timp ce roverele grele și roboții minieri ar putea genera praf și vibrații care să distrugă experimentele sensibile, adaugă cercetătorii.
„Am fost cu toții luați prin surprindere de faptul că sateliții Starlink au devenit atât de vizibili”, a spus Elvis, referindu-se la impactul pe care mega-constelațiile lui Elon Musk îl au asupra cerului nocturn. „Trebuie să ne punem la punct și să fim capabili să argumentăm pentru ca anumite locuri specifice de pe Lună să fie protejate”.
Citește și