Lucrătorii care construiau o parcare la Burghley House, o proprietate din secolul al XVI-lea din Peterborough, Anglia, au făcut o descoperire uimitoare anul trecut, scrie CNN.

Greg Crawley, şoferul de excavator, a descoperit capul de marmură al unei doamne romane, datând de aproape 2.000 de ani. Ulterior, a fost găsit şi un bust în apropiere, iar ambele relicve au fost meticulos curăţate, examinate şi reasamblate de un conservator.

ULTIMELE ȘTIRI

Trump își îndulcește discursul cu privire la NATO, după ce a afirmat că „Rusia poate face ce vrea”: „Dacă voi fi reales, SUA vor apăra NATO 100% dacă statele membre își îndeplinesc obiectivele de apărare”

Grevă de avertisment a poştaşilor

Avertismentul Pentagonului: Supravieţuirea Ucrainei este în pericol

Politicienii irlandezi urmează să recomande introducerea morţii asistate

Vezi mai multe articole din categoria life-inedit

Datând din secolul I sau al II-lea, statuia prezenta semne de adaptare istorică, sugerând că ar fi putut fi fixată pe un bust sau pe un piedestal de dealerii de antichităţi italieni din târziul secol al XVIII-lea. Cu toate acestea, moşia speculează despre circumstanţele care au dus la îngroparea statuii în parcarea auto, luând în considerare posibilităţi care variază de la o tentativă de jaf eşuată la simplă abandonare.

În ciuda misterului înconjurător al îngropării sale, descoperirea contribuie la bogata istorie a Burghley House. Cel de-al nouălea Conte de Exeter, cunoscut pentru pasiunea sa pentru colecţionarea de artă şi călătoriile frecvente, probabil a achiziţionat statuia în timpul tururilor sale în Italia în anii 1760.

Pentru Greg Crawley, şoferul de excavator care a dat peste vechiul artefact, a fost o experienţă extraordinară. Descriind momentul descoperirii ca fiind ireal, Crawley şi-a exprimat uimirea faţă de găsirea unui obiect de o asemenea importanţă istorică. Statuia romană se va alătura acum colecţiei de statui adunate de cel de-al nouălea conte, devenind o parte preţuită a patrimoniului Burghley House.