Noua lege a pensiilor elimină un drept de care se puteau bucura milioane de români care trăiesc în zone considerate poluate: retragerea din activitate cu doi ani mai devreme.

Și asta după ce, vreme îndelungată, politicienii și-au făcut imagine oferind alegătorilor acest cadou.

Cei care îndeplinesc condițiile pot prinde ultimul tren până în septembrie, cât funcționăm pe legea veche.

144 de așezări din țară, unde cândva s-au minereuri şi cărbune, ori au fost combinate chimice, figurează pe lista localităților poluate.

Printre ele și 17 municipii reședință de județ.

Toți cei care au trăit aici, și pe o rază de 8 kilometri, minimum 30 de ani, beneficiază de o reducere cu doi ani a vârstei de pensionare. Dar numai până în septembrie, când intră în vigoare nouă lege.

Gheorghiţă Ilioiu este prea tânără și ratează această oportunitate, deși stă în Ploiești, unde calitatea aerului a fost afectată de rafinării.

Ghoerghița Ilioiu, locuitor în Ploiești: „Când nu respiri corect îți afectează și inima, și creierul și de acolo pornesc toate problemele posibile și imposibile. Speram că ies și eu cu doi ani mai devreme, cum se zice, să mâncăm și noi amărâta aia de pensie, acuma stau liniștită, că nu se mai dă”.

Lista localităților poluate a crescut de-a lungul timpului, fără efectuarea unor studii de specialitate, la inițiativa parlamentarilor care doreau să-și mulțumească electoratul. Piteștiul a fost inclus în vara anului trecut și prea puțini oameni au apucat să beneficieze de acest cadou.

Nicolae Pavelescu, deputat de Argeș, inițiator al Legii: „Eu știu că sunt câteva sute de oameni. Și am o bucurie pentru ei, nu pentru mine. Eu nu mi-am făcut decât treaba, ca parlamentar”.

Tot parlamentarii au votat, însă, și noua lege.

Ministerul Muncii spune că abrogarea prevederilor privind zonele cu poluare remanentă a fost negociată cu autoritățile europene în cadrul PNRR.

Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii: „Ni s-a impus să reducem posibilitatea pensionarilor anticipate”.

Angajatorii par să aibă de câștigat de pe urma abrogării acestei prevederi privind pensionarea timpurie.

Ionuț Tudose, Angajator: „Ca angajator consider că nu este o măsură rea ar trebui investit în oraș ca și gradul de poluare să scadă, să fie mai curat mai verde.”

De altfel, voci din Guvern au susținut, de-a lungul vremii, că reducerea vârstei de pensionare nu îmbunătățește nici calitatea mediului, nici starea de sănătate a beneficiarilor, așa că altfel ar trebui acționat.