Legea a primit 523 de voturi ,,pentru”, 46 de voturi ,,împotrivă” şi 49 de abţineri, iar implementarea va fi lungă şi complexă. Un Birou pentru inteligenţă artificială, care va ghida procesul sub aripa Comisiei, a început deja să facă angajări.
Actul, care avea nevoie de aprobarea finală după aprobarea la nivel politic şi tehnic, va intra în vigoare cel mai probabil în luna mai a acestui an, potrivit Euronews.
ULTIMELE ȘTIRI
STUDIU. Cel mai bun moment pentru a te căsători este în jurul vârstei de 25-30 de ani
Moment istoric: Parlamentul European a aprobat prima lege din lume privind inteligenţa artificială
Avertismentul Poloniei: Dacă Rusia va câştiga în Ucraina, Putin îi va ataca şi pe alţii
Germania se alătură ţărilor care paraşutează ajutoare în Gaza
Vezi mai multe articole din categoria tehnologie
Legea stabileşte o abordare etapizată a reglementării în funcţie de cât de riscante sunt considerate aplicaţiile tehnologiei şi stabileşte termene diferite pentru punerea în aplicare a diferitelor cerinţe.
Unele utilizări ale inteligenţei artificiale, printre care se află şi scorurile sociale bazate pe algoritmi, vor fi interzise până la sfârşitul anului 2024. Alte utilizări, cum ar fi infrastructura critică, sunt considerate de risc ridicat şi se vor confrunta cu reguli mai stricte. Conform calendarului actual, implementarea completă va veni în 2026, notează Euractiv.
Companiile din domeniul tehnologiei ar fi făcut un lobby puternic în legătură cu această lege, acestea solicitând o abordare etapizată în locul unei reglementări orizontale.
În prezent, statele membre vor trebui să înfiinţeze agenţii naţionale de supraveghere. Potrivit Euronews, ţările au la dispoziţie 12 luni pentru a desemna aceste organisme de supraveghere.
Totodată, regulamentul prevede şi sancţiuni pentru cei care nu respectă prevederile, acestea aplicându-se atât pentru giganţii tehnologici, precum Meta sau Google, dar şi pentru start-up-uri din acelaşi domeniu.