Letonia e primul stat care anunță că nu-l sprijină pe Mark Rutte la șefia NATO.

Krisjanis Karins: Vrem o discuție mai amplă cu privire la viitorul secretar general al NATO.

Adrian Cioroianu: Ceea ce se întâmplă acum e o evoluție în sprijinul candidaturii lui Iohannis.

NATO nu ar trebui să îl numească pe premierul olandez, Mark Rutte, în funcţia de secretar general al Alianţei, fără a exista discuţii ample despre viitoarele provocări ale alianţei, a declarat ministrul leton de externe, relatează The Guardian.

Comentariile ministrului de externe al Letoniei, Krišjānis Kariņš, reflectă sentimentul unora dintre noile state membre că sunt forţate de marile puteri NATO să îl susţină pe Rutte, fără o dezbatere în prealabil despre nevoile viitoare ale Alianţei Nord-Atlantice, notează The Guardian.

Până în acest moment, premmierul olandez are sprijinul mai multor ţări din cadrul Alianţei, printre care Germania, Franţa şi Marea Britanie, precum şi din partea preşedintelui american, Joe Biden.

„Ştim cu toţii că trebuie să ajungem acum la un consens între 32 de state. Ceea ce a lipsit puţin este o discuţie sinceră şi deschisă despre ceea ce căutăm la un lider şi, mai ales, care este sarcina acelui lider. Cum vedem noi, în mod colectiv, evoluţia NATO pe parcursul unui mandat de patru ani?”, afirmă ministrul leton.

În cadrul unui interviu dat în această săptămână, Kariņš a subliniat nevoia de consultare pentru a decide următorul secretar general al NATO. ,,Secretarul general este persoana care trebuie să lucreze la chestiunile consensuale şi să îi aducă pe toţi laolaltă. Această persoană trebuie să aibă sprijin în rândul capitalelor, dar pentru a avea acest sprijin, trebuie să vorbeşti cu toate capitalele”, a punctat oficialul.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că intră în cursa pentru funcţia de secretar general al NATO, asumându-şi „această candidatură în numele României”.

Citește și