Conform unui nou studiu, companiile farmaceutice stabilesc preţurile medicamentelor pentru diabet de aproape 400 de ori mai mari decât cele necesare pentru a obţine profit.
Cercetătorii au declarat că ar fi posibil ca opţiunile moderne de insulină, care sunt mai sigure şi oferă doze mai precise decât fiolele şi seringile, să fie folosite chiar şi în ţările cu venituri mici dacă firmele farmaceutice „ar pune oamenii înaintea profiturilor lor astronomice”.
O nouă generaţie de medicamente pentru diabet include Ozempic de la Novo Nordisk, luat de unele celebrităţi ca ajutor pentru pierderea în greutate, şi Trulicity de la Eli Lilly. În prezent, aceste medicamente fac parte din tratamentul standard în ţările cu venituri ridicate, dar sunt inaccesibile în multe părţi ale lumii, în ciuda creşterii ratei de îmbolnăvire.
Studiul a utilizat date privind costurile ingredientelor, ale ambalajului şi ale logisticii pentru a calcula preţul potenţial la care companiile ar putea obţine profit, precum şi plata taxelor. Cercetătorii au concluzionat că medicamentele ar putea fi vândut cu profit pentru 0,89 dolari, dar au în prezent preţuri cuprinse între 38,21 şi 353,74 de dolari.
Studiul este publicat de Médecins Sans Frontières (MSF) în Journal of the American Medical Association (JAMA) Network Open.
„Aceste noi medicamente sunt un revoluţionare pentru persoanele care trăiesc cu diabet, dar sunt ţinute departe de sute de milioane de oameni din ţările cu venituri mici şi mijlocii care au nevoie de ele. Eli Lilly şi Novo Nordisk nu pot în niciun caz să furnizeze lumii cantitatea de medicamente necesară pentru a satisface cererea globală, aşa că trebuie să renunţe imediat la stăpânirea lor şi să permită ca acestea să fie produse de mai mulţi producători din întreaga lume”, a declarat Christa Cepuch, unul dintre autorii studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
Putin: „Nu vom ataca NATO, dar vom doborî toate avioanele F-16 trimise Ucrainei”
Polonia va trimite trupe la Jocurile Olimpice de la Paris, pe fondul unor probleme de securitate
Medicamentele revoluţionare împotriva diabetului ar putea avea preţuri 400 de ori mai mici şi ar putea salva milioane de vieţi
România intră în Air Schengen de la 31 martie. Ce schimbări apar şi ce trebuie să ştiţi
Vezi mai multe articole din categoria stiinta-sanatate