În weekend, toate magazinele ar trebui să se închidă la prânz. Asta au cerut marți, micii comercianţi, la întâlnirea cu reprezentanții guvernului.

Altfel spus, vor ca atât hipermarketurile, cât și magazinele de cartier să abia program scurt, sâmbăta și duminica. În ţări, precum Franța și Olanda, există astfel de restricții. Propunerea a fost făcută de președintele asociației comercianților mici și mijlocii, într-o discuție la Guvern.

Feliciu Paraschiv, Asociația Comercianților Mici și Mijlocii din România: „Am propus închiderea magazinelor sâmbăta de la ora 13 și duminică de la 13 pentru că dăm și noi o gură de oxigen angajaților noștri. Angajații întotdeauna ne compară cu angajații de la stat, compară în felul ăsta – arată cu degetul către angajații de la stat care au weekendul liber, dumnealor tânjesc după asta. Dacă ne uităm în toată Europa, undeva sâmbătă la ora 13 se închid magazinele.”

Scurtarea programului magazinelor i-ar face pe oameni să cumpere mai mult din piețe și târguri de sezon. Modelul vine din țări precum Franța, Olanda și Elveția, unde există restricții pentru funcționarea magazinelor în timpul weekendului. Potrivit unor surse politice, propunerea nu a fost pe placul premierului și ministrului Agriculturii, prezenți la discuții, pentru că s-ar crea aglomerație, iar în localitățile mici nu sunt multe variante de aprovizionare.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Piața românească este o piață de 28-30 de miliarde de euro. Normal că e o piață atractivă mai ales pentru statele din jur.”

O altă idee a comercianților a fost ca produsele 100% românești să fie semnalate cu o siglă unică, distinctă, pusă pe ambalaj.

Într-un comunicat de presă, șeful Executivului nu vorbește despre vreo măsură bătută în cuie, dar menționează că o să li se dea produselor românești șanse egale pe piață cu ale celor din alte ţări și chiar vrea să încurajeze comercializarea alimentelor noastre în străinătate.

Alături de comercianți, și distribuitorii au cerut scăderea impozitelor pe care le plătesc.

Daniel Trandafir, asociație distribuitori: „Noi, distribuitorii, am comunicat problemele cu care ne confruntăm. Impactul impozitului pe cifra de afaceri, lipsa fondurilor europene pentru partea de comerț și distribuție.”

Propunerea este ca impozitul pe cifra de afaceri de peste 50 milioane de euro să scadă de la 1% în prezent la 0,5%. Măsura urmează să fie analizată de Guvern.