Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, luni, că viitorul Serbiei, țară care este prietenă a Rusiei, se află „în Uniunea Europeană” şi „nicăieri altundeva”.
Acesta a îndemnat Kosovo şi Belgradul să „îşi facă fiecare partea din drum” şi să „meargă mai departe” pe calea normalizării, scrie AFP.
„Serbia nu trebuie să se îndoiască, indiferent de rănile trecutului recent, că viitorul său se află în Uniunea Europeană şi nicăieri altundeva”, a declarat el alături de omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la Palatul Elysée. „Nici o vicisitudine nu trebuie să ne facă să ne îndoim de această cale”, a insistat şeful statului francez.
Serbia, care negociază aderarea la UE, a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, dar refuză să se alăture sancţiunilor impuse Moscovei de către Occident şi menţine relaţii privilegiate cu această ţară.
„Este important ca Serbia să continue să concretizeze această opţiune (europeană), în special printr-o mai mare aliniere la deciziile noastre de politică externă”, a subliniat Emmanuel Macron.
„Această opţiune trebuie consolidată, de asemenea, prin continuarea şi accelerarea reformelor pentru a consolida statul de drept, independenţa justiţiei şi pluralismul media”, a adăugat preşedintele francez.
După un război sângeros – 13.000 de morţi – apoi declaraţia de independenţă a Kosovo, Pristina şi Belgradul au ajuns să se angajeze, în 2011, într-un dialog sub egida UE, care urmăreşte normalizarea relaţiilor lor.
Dar tensiunile rămân numeroase între aceste două ţări. În septembrie 2023, au atins un nivel rar văzut când un comando paramilitar sârb puternic înarmat a ucis un poliţist kosovar, apoi s-a retras într-o mănăstire din satul Banjska, în nordul Kosovo.
În acest sens, Emmanuel Macron a cerut ca „cei responsabili pentru atacul de la Banjska să fie aduşi în faţa justiţiei şi traşi la răspundere” şi „să se facă totul pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete”.
El a mai promis că va fi „vigilent pentru ca angajamentele asumate de autorităţile de la Pristina să fie respectate” şi ca „să se organizeze rapid alegeri în nordul Kosovo pentru a alege noi primari cu adevărată legitimitate democratică”.
„Trebuie să depăşim tensiunile create de deciziile luate recent de Kosovo privind transferurile financiare”, a adăugat el referitor la interzicerea tranzacţiilor comerciale în dinari sârbi, tolerată până în prezent în zonele din Kosovo în care populaţia este majoritar sârbă.
Preşedintele sârb a contestat afirmaţiile lui Emmanuel Macron cu privire la „gesturile făcute de ambele părţi” în Kosovo şi, vizând Pristina, a apreciat că, dimpotrivă, „una dintre cele două tabere nu a făcut nimic”.
„Nimeni nu vorbeşte despre problema supravieţuirii poporului sârb în nordul Kosovo”, a afirmat el. „Am făcut eforturi, ne aşteptăm la mai multe eforturi”, a insistat Aleksandar Vucic.