Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat un proiect de lege care deschide calea spre „moartea asistată”.
Proiectul vizează persoanele cu o „boală incurabilă”, pronostic vital angajat, suferind de dureri refractare.
Textul va fi prezentat Consiliului de Miniștri în aprilie.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că un proiect de lege care deschide calea spre „moartea asistată” în „condiții stricte” va fi prezentat în aprilie Consiliului de Miniștri. Apoi, acesta ar trebui să fie examinat în ședință plenară din 27 mai, potrivit Premierului Gabriel Attal.
Pacienții adulți, „capabili de discernământ deplin și complet” , care suferă de o „boală incurabilă” cu „prognostic vital angajat pe termen scurt sau mediu” și care suferă de dureri „refractare” vor putea „cere să fie ajutați pentru a muri”, așa s-a exprimat Macron. Prin urmare, acest lucru va exclude pacienții cu boli psihiatrice sau neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.
Alegând termenul de „moarte asistată”, Emmanuel Macron le refuză pe cele de „eutanasie” și „sinucidere asistată” , decretând că primul cuvânt uită consimțământul pacientului, în timp ce al doilea ar presupune o „alegere liberă și necondiționată a unei persoane de a dispune de viață lui’ . Această lege, crede Macron, ar permite „să aleagă răul mai mic atunci când moartea este deja acolo” .
Cererea trebuie evaluată „colectiv” de către echipa medicală. În cazul unui aviz favorabil, persoanei i se va prescrie o substanță letală, care poate să o administreze ea însăși, sau cu ajutorul unui terț dacă „nu este în stare fizică să facă acest lucru”. Această persoană poate fi o rudă desemnată de pacient sau un îngrijitor. Injecția se poate face atât în spital, cât și acasă sau într-un azil de bătrâni. După solicitarea pacientului, răspunsul trebuie dat în cel puțin două zile și cel mult cincisprezece și va fi valabil trei luni, timp în care pacientul se poate răzgândi.
Textul a fost construit dintr-un aviz emis de Comitetul Național Consultativ de Etică, precum și din concluziile Convenției cetățenești mobilizate pe această temă. O „reflecție transpartizană” a studiat, de asemenea, chestiunea timp de un an.
Citește și