Deşeurile electronice, cunoscute şi sub denumirea de e-deşeuri, constau în orice obiect aruncat care conţine o priză electrică sau o baterie. Acestea pot conţine aditivi toxici şi substanţe periculoase, cum ar fi mercurul, şi reprezintă un pericol pentru mediu şi sănătate, notează Reuters.

„De multe ori, aceste bunuri nu sunt uşor de reparat. Ele se transformă cu uşurinţă în deşeuri şi, prin urmare, generarea de deşeuri la nivel mondial este în creştere”, a declarat Kees Balde, coordonator al programul privind ciclurile durabile din cadrul Institutului Naţiunilor Unite pentru Formare şi Cercetare.

ULTIMELE ȘTIRI

Oamenii de știință au reușit să elimine HIV-ul din celulele infectate, folosind tehnologia Crispr, premiată cu Nobel

Cel mai mare producător de muniţii din Europa: UE are nevoie de un Iron Dome, similar cu cel din Israel

De ce zboară, zilele acestea, avioanele la înălţimi mici pe teritoriul României? Explicaţia MApN

S-a stins Dumitru “Take” Macri, primul român nominalizat la “Balonul de Aur”

Vezi mai multe articole din categoria social

„Creşterile muntelui de deşeuri electronice sunt mai rapide decât creşterile eforturilor de reciclare a acestor deşeuri electronice. Pur şi simplu pierdem bătălia”, a spus Kees Balde.

În 2022, producţia anuală de deşeuri electronice la nivel mondial a fost de 62 de milioane de tone, cu 82% mai mult decât în 2010. Producţia de deşeuri electronice creşte, în medie, cu 2,6 milioane de tone anual, ceea ce înseamnă că ar putea ajunge la 82 de milioane de tone până în 2030.

Experţii ONU atribuie această creştere unor factori precum consumul mai mare, lipsa opţiunilor de reparare, ciclurile de viaţă mai scurte pentru electronice şi infrastructura inadecvată pentru gestionarea deşeurilor electronice.

Balde a remarcat că şi produsele concepute pentru a reduce consumul de energie, cum ar fi panourile solare, au contribuit la creşterea deşeurilor electronice. În 2022 s-a estimat că aproximativ 600.000 de tone de panouri fotovoltaice au fost aruncate, a spus Balde.