Amenințarea asedierii Crimeii ar putea forța Rusia să reevalueze strategia și să fie mai dispusă la negocieri.

Atacurile asupra infrastructurii critice din Crimeea arată că Ucraina poate afecta operațiunile rusești în regiune.

Concentrarea pe exploatarea punctelor slabe ale Rusiei, cum ar fi importanța sentimentală a Crimeii, ar putea schimba cursul conflictului în favoarea Ucrainei.

Numărul persoanelor rănite în atacul cu rachete al Rusiei asupra Kievului a crescut la cinci.

Volodymyr Zelenski a confirmat cifra într-o declarație despre atac. Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a declarat anterior că patru persoane, inclusiv o fată de 16 ani, au fost rănite. Zelenski a mulțumit lucrătorilor de urgență după atacul cu rachete balistice al „teroriștilor ruși”.

„Din păcate, casele dintr-un cartier urban au fost avariate. Până în acest moment, cinci persoane au fost raportate ca fiind rănite. Molozul este în curs de îndepărtare. Reiterăm că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană, care să asigure siguranța orașelor noastre și să salveze vieți. Noi toți cei care respectăm și protejăm viața trebuie să punem capăt acestei terori”, a declarat el.

Ministrul ucrainean de Externe a reiterat apelurile partenerilor occidentali pentru apărare aeriană urgentă, ca răspuns la atacul de la Kiev.

Dmytro Kuleba a postat imagini cu ceea ce el a spus că sunt copii care aleargă să se adăpostească în timp ce rachetele rusești au vizat capitala ucraineană în această dimineață.

El a spus că nu există „nicio atrocitate” pe care Rusia să nu o comită.

„Acest lucru ne reamintește că Ucraina are nevoie urgentă de mai multă apărare aeriană, în special de sisteme Patriot și de rachete capabile să respingă orice atac rusesc”, a scris dl Kuleba într-o postare pe X.

„Mai multe explozii” au fost auzite la Kiev, au declarat martori pentru agenția de presă Reuters. Capitala ucraineană și regiunea mai largă a Kievului se află în prezent sub o alertă de raid aerian.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a scris pe Telegram: „Explozii în capitală. De urgență în adăpost!”.

Publicația ucraineană de știri The Kyiv Independent raportează, de asemenea, o „serie de explozii”, citându-și corespondenții din oraș.

Rusia nu se va opri dacă va câștiga războiul din Ucraina, a declarat ambasadorul SUA în Marea Britanie. Jane Hartley a declarat că este „optimistă” că SUA vor debloca mai multe fonduri pentru Ucraina, dar a spus că „oricine crede că Rusia s-ar putea opri după acest lucru, cred că se înșeală”.

Spre deosebire de optimismul de anul trecut conform căruia Ucraina va valorifica sprijinul militar occidental pentru a împinge forțele ruse din Ucraina, perspectivele Kievului din acest an par mult mai puțin pozitive.

Furnizarea de arme occidentale a fost pusă în pericol cu ajutorul SUA de 60 de miliarde de dolari (47 de miliarde de lire sterline) care este în prezent legat în procesul politic.

În plus, cuferele de război ale națiunilor occidentale nu mai pot asigura cantitatea – sau calitatea – de arme necesară.

Între timp, propria bază industrială de apărare a Rusiei a fost plasată pe picior de război, finanțată din veniturile petroliere ale Rusiei, iar Moscova importă și cantități mari de muniție și rachete din Coreea de Nord și Iran.

În ciuda faptului că a înregistrat victime, Rusia se află pe primul loc în regiunea Donbas, iar Ucraina se luptă să țină sub control presiunea militară rusă.

Teritoriul este principala măsură a succesului în acest război de uzură, iar președintele Zelenski va fi îngrijorat de faptul că atacul rusesc va fi susținut pe tot parcursul verii – ceea ce ar putea avea consecințe grave pentru Ucraina.

Putin prețuiește o parte a Ucrainei mai presus de restul

Cu toate acestea, războiul este o întreprindere complexă, iar lupta împotriva bătăliilor brutale de uzură nu este singura modalitate de a învinge.

Doctrina militară occidentală folosește conceptul de „centre de greutate”.

Adică, care este singurul lucru la care inamicul tău ține cel mai mult și pe care nu ar vrea să-l piardă?

Deși Vladimir Putin pare să vrea să subjugă întreaga Ucraine, nu va dori să riște să piardă Crimeea.

Peninsula Crimeea – și în special Sevastopol – are o mare semnificație istorică pentru Rusia.

Dacă Ucraina ar amenința stăpânirea Rusiei, ar putea oferi un calcul foarte diferit pentru ambițiile militare ale președintelui Putin.

Majoritatea analiștilor militari cred că eliberarea Crimeei ar fi o provocare militară foarte dificilă pentru Ucraina.

Cu toate acestea, dacă ar fi să-și concentreze acțiunea militară ofensivă pe peninsula Crimeea, ar putea forța Rusia să-și reevalueze strategia.

În ciuda faptului că nu are nicio flotă militară, Ucraina a forțat flota rusă de la Marea Neagră să caute adăpost în estul Crimeei.

Ucraina a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a deteriora drumul și podul feroviar Kerci care leagă Crimeea de Rusia.

Asediarea Crimeei, folosind un amestec de rachete, drone și atacuri amfibii, ar putea influența decizia lui Vladimir Putin cu privire la negocierea războiului.

Ucraina trebuie să găsească o modalitate de a contracara avantajul militar rusesc al masei și al puterii de foc – și rapid – sau lunile următoare s-ar putea dovedi foarte dificile pentru președintele Zelenski și colegii săi ucraineni.