Lipsa măsurilor împotriva schimbărilor climatice au dus la condamnarea Elveției la CEDO, într-o premieră a justiției europene.

Un grup de femei în vârstă s-au plâns că valurile de căldură le pun în pericol de moarte, iar Guvernul de la Berna a luat măsuri insuficiente.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți în favoarea unui grup de femei elveţiene în vârstă, care au susţinut că eforturile insuficiente ale guvernului de la Berna pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice le pun în pericol de moarte în timpul valurilor de căldură, transmite Reuters, preluat de Agerpres. Este pentru prima dată când CEDO condamnă un stat pentru lipsa de iniţiative în combaterea schimbărilor climatice, notează AFP.

CEDO a decis că neatingerea de către guvernul elveţian a ţintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră a încălcat unele dintre drepturile omului.

Decizia CEDO în acest caz, prezentat de peste 2.000 de femei, ar putea avea un efect de propagare în Europa şi în afara acesteia, stabilind un precedent pentru modul în care unele instanţe tratează, pe baza încălcărilor drepturilor omului, litigii referitoare la schimbările climatice, arată sursa citată.

Verdictul în dosarul elveţian, care nu poate fi contestat în apel, ar putea forţa guvernul să adopte măsuri mai ambiţioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, printre care revizuirea ţintelor pentru 2030, pentru a se alinia obiectivului din Acordul de la Paris.

Tot marţi, CEDO a respins alte două cazuri similare, primul prezentat de şase tineri portughezi împotriva a 32 de guverne europene, şi celălalt adus în instanţă de un fost primar francez contra guvernului de la Paris.