Deblocarea posturilor din spitale arată bine pe hârtie, nu şi în realitate. Abia acum, la mai bine de două luni de când guvernul şi-a dat acceptul, se organizează primele concursuri pentru medici și asistenți medicali.

Sunt însă mulţi pașii de urmat, iar procedurile rămân greoaie.

Desigur, dacă apar şi candidaţii. În plus, managerii trebuie să se asigure că au bani pentru personalul nou fără să depăşească bugetul aprobat la începutul anului.

După ce a lucrat 20 de ani într-un spital din Strasbourg, Monica Mănișor s-a mutat la Județeanul din Sibiu. A format acolo un compartiment în care pot fi tratați pacienții cu afecțiuni cerebrale, iar în câteva luni a făcut zeci de intervenții.

Doar că pentru ca activitatea să fie permanentă este nevoie de încă doi medici și 4 asistenți. Spitalul nu poate să îi angajeze pe toți pentru că nu are bani.

Monica Mănișor, medic primar: ”La spitalul din Sibiu avem o bază materială excepțională, avem un angiograf…vă spun singer că la Strasbourg nu aveam un asemenea angiograf. Am tratat pacienți din toată regiunea însă acum activitatea suntem obligați să o reducem pentru că nu mai putem din cauza lipsei de personal”.

Peste 10 mii de posturi din sănătate și asistență socială au fost deblocate prin aprobabrea mai multor memorandumuri, însă condiția este ca angajarea acestor oameni să nu afecteze bugetele unităților sanitare. Cu alte cuvinte acolo unde sunt înființate compartimente noi nu pot fi angajați medici și asistente.

În plus birocrația face ca organizarea concursurilor să dureze luni de zile, timp în care personalul existent trebuie să acopere și turele colegilor care lipsesc.

Bogdan Socea, manager spitalul Sfântul Pantelimon: ”Pașii presupun un calendar de consurs, care trebuie să urmeze anumite etape de timp, cu publicare transparentă pe site-uri, la avizierul spitalului, cu formarea comisiilor și după aceea calendarul de concurs care începe cu o probă scrisă de regulă, toate acestea durează”.

Pentru 13 posturi de asistente, la Spitalul Sfântul Pantelimon din capitală s-au înscris 29 de persoane. Concursul va fi organizat săptămâna viitoare. Acum se fac ultimii pași în ceea ce privește angajarea a 9 medici.

Sunt însă și situații în care deși posturile au fost scoase la concurs, nu sunt doritori. Se întâmplă cel mai des la unitățile sanitare mici din provincie.

Atât în spitalele ministerului sănătății, cât și în cele aflate în subordinea autorităților județene, Guvernul a aprobat doar o treime din numărul necesar de asistenţi și înfirmieri.