Cel mai mare grup politic din Parlamentul European încearcă să adopte un document esențial pentru România privind aderarea cu toate frontierele la spațiul Schengen.
Popularii europeni, care se reunesc miercuri și joi la București, vor să voteze în acest sens un manifest, însă se vor lovi de opoziția cancelarului austriac.
Negocierea finală va avea loc joi. În plus, cei 12 șefi de stat și oficiali din 40 de țări vor pregăti și strategia pentru alegerile europene. Un bun prilej pentru politicienii de la București să negocieze funcții în instituțiile importante de la Bruxelles.
Printre primii lideri europeni care au ajuns la Romexpo a fost șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Este fantastic că România găzduiește acest congres. Suntem foarte recunoscători, sunteți niște europeni fantastici”.
Liderii partidului popular european veniți la București vor pune la punct strategia pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie.
Nicolae Ciucă, președintele PNL: „Pericolul destabilizării UE este mai mare ca niciodată și este susținut de partidele extremiste și populiste, de aceea trebuie să ne concentrăm eforturile și resursele pentru a combate aceste mișcări anti-europene”.
Folosindu-se de acest argument, președintele PNL a explicat tuturor alianța pe care o pregătește cu PSD.
Nicolae Ciucă, președintele PNL: „Avem idei politice diferite, dar respectul şi buna comunicare ne vor ajuta să găsim modalităţile de a guverna. Oamenii nu mai doresc circ politic”.
Cel mai mare grup politic din Parlamentul Europen, popularii europeni, au anunțat la București că o susțin pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene.
Dar alegerile din instituțiile de la Bruxelles vor da prilejul unor negocieri de care și președintele Klaus Iohannis ar fi direct interesat.
Potrivit unor surse politice, șeful statului ar vrea să preia șefia Consiliul European după ce își termină mandatul. De altfel, și șefa Comisiei Europene, dar și președinta Parlamentului European, au fost primite la Palatul Cotroceni.
Aproape jumătate dintre premierii și președinții statelor europene sunt parte a familiei popularilor europeni, iar în manifestul pe care îl vor adopta vor cuprinde și o poziție foarte clară legată de susținerea pe care membrii PPE o vor arăta pentru ca România să devină cât mai curând stat membru Schengen.
„Avem nevoie de admiterea deplină în spațiul Schengen pentru Bulgaria și România, eliminând nu doar controalele aeriene și maritime, ci și controalele la frontierele terestre cât mai curând posibil” – Manifestul PPE pentru Schengen
Manfred Weber, președintele PPE: „Vreau să fie clar că PPE susţine în totalitate extinderea Spaţiului Schengen, astfel încât România şi Bulgaria ar trebuie să adere imediat. Cele două state îndeplinesc toate condiţiile”.
În decembrie, Consiliul European a decis ca România să adere la spațiul de liberă circulație din luna martie doar cu frontierele aeriene și maritime. Austria s-a împotrivit aderării complete, adică și cu frontierele terestre. Karl Nehammer va sosi joi în România pentru a participa la reuniunea PPE și se va întâlni cu președintele și cu premierul. Oficiali din partidul cancelarului au transmis deja că nu susțin manifestul PPE.
Partidul popularilor europeni este formațiunea cu cele mai multe mandate de europarlamentari, dar estimările sunt că, după alegerile din iunie, ponderea se va reduce tocmai pe fondul creșterii preferinței pentru partidele extremiste. Pentru a putea numi șefa Comisie Europene sau alte funcții importante, popularii europeni se vor alia cel mai probabil cu socialiștii și cu încă o formațiune politică mai mică.
Protest neautorizat la Romexpo
Între timp, un protest neautorizat a avut loc în fața Romexpo. Mai mulți oameni au fost imobilizați de trupele de intervenție.
Jandarmii au intervenit după ce manifestanții ar fi devenit agresivi. Printre protestatari s-a aflat și George Simion, care i-a încurajat să rupă cordonul de securitate.