Judecătoarea de la Tribunalul București exclusă de două ori din magistratură, pentru că a întârziat cu anii redactarea a sute de hotărâri, se poate întoarce să împartă dreptatea.
Înalta Curte de Casație și Justiție i-a îmblânzit din nou sancțiunea și a decis doar o suspendare de o jumătate de an. Pedeapsă, din care a executat deja mai mult de jumătate.
Judecătoarea Monica Cipariu a fost exclusă a doua oară din magistratură pe 1 noiembrie, pentru că a întârziat pronunțarea sau redactarea a peste 450 de hotărâri. Cea mai veche data din 2016, așa ca Inspecția Judiciară a exercitat împotriva ei o acțiune disciplinară pe care Consiliul Superior al Magistraturii a admis-o și a îndepărtat-o din sala de judecată.
Roxana Petcu, șefa Inspecției Judiciare: „Activitatea judecătorului presupune nu doar o bogată experiență și cunoștințe juridice suficiente. Cred că activitatea de judecător în România presupune și alte competențe, alte abilități, dacă vreți. Și este posibil ca unele persoane să nu dețină astfel de abilități. Poate că unii magistrați nu pot face față ritmului. ”
Judecătoarea a contestat excluderea la ICCJ și a avut din nou câștig de cauză. Pedeapsa i-a fost redusă la 6 luni de suspendare.
Alexandru Morărescu, avocat: „Soluția dată de Înalta Curte, în sensul că s-a respins practic excluderea domniei sale din magistratură, este justificată. Nu poți să ai un act de justiție coerent și corect care să nu necesite timp.”
Din ziua în care a fost exclusă din magistratură, judecătoarea a fost suspendată de drept din activitate pe durata procedurilor de la Instanța Supremă. Aşa că pedeapsa pe care tocmai a primit-o este considerată în mare măsură executată. Așa că magistratul se va întoarce în sala de judecată, pentru a împărți dreptatea, de la 1 mai.
În acest timp, unele dintre procesele de care răspundea au fost preluate de alţi magistraţi, însă judecătoarea a fost obligată să redacteze o parte dintre hotărârile luate, sub supravegherea șefului de secție.
Întârzierile în redactarea hotărârilor judecătorești nu sunt o raritate în România. Cea mai recentă statistică a Inspecției Judiciare vorbea despre 200.000 de dosare. Cei din sistem sunt de altă părere.
Judecător Ioana Stăncioi, purtătorul de cuvânt al CSM: „Situațiile în care hotărârile judecătorești redactate peste termenul legal sunt situații de excepție care nu caracterizează majoritar corpul judecătorilor, fiind necesar a fi analizate corelat cu deficitul de personal care există la acest moment.”
În penal, procesele întârziate îi pot ajuta pe inculpați, în detrimentul părților civile.
Alexandru Morărescu, avocat: „În materie civilă, lucrurile sunt ceva mai grave, întrucât întârzierea în redactarea hotărârilor blochează accesul la cenzura instanței superioare, astfel că părțile, indiferent că vorbim de reclamant sau de pârât, se pot considera prejudiciate.”
Anul trecut, Inspecția Judiciară a verificat 24 de de magistrați, însă doar în trei cazuri Consiliul Superior al Magistraturii a aplicat sancțiuni disciplinare.