Premierul Leo Varadkar a prezentat votul, care a avut loc vineri pentru a coincide cu Ziua Internaţională a Femeii şi a fost numărat sâmbătă, ca o şansă de a şterge un „limbaj foarte demodat şi foarte sexist despre femei”.

Referendumul privind propunerea de înlocuire a limbajului referitor la îndatoririle femeii în casă cu o clauză care să recunoască rolul membrilor familiei în asigurarea îngrijirii a fost respins cu 73,9% la 26,1%.

O altă propunere de extindere a definiţiei familiei de la o relaţie bazată pe căsătorie la alte relaţii durabile a fost respinsă cu 67,7% la 32,3%.

„A fost responsabilitatea noastră să convingem majoritatea oamenilor să voteze „da” şi în mod clar nu am reuşit să facem acest lucru”, a spus Leo Varadkar după vot.

Faptul că am pierdut „atât de grav” înseamnă că mulţi oameni „au greşit, iar eu sunt cu siguranţă unul dintre ei”, a declarat Varadkar, adăugând că guvernul va respecta pe deplin rezultatul votului.

Irlanda se mândreşte cu reputaţia sa progresistă şi şi-a revizuit constituţia în ultimii ani pentru a permite divorţul, avortul şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Marie Sherlock, senator din partea Partidului Laburist din opoziţie, a spus că este o „zi tristă pentru cei care încearcă de multe decenii să scoată limbajul sexist din Constituţie”.

ULTIMELE ȘTIRI

Vrei să trăiești mult? Dezvoltă-ți „umorul negru”. O influenceriță de 100 de ani, având aproape 100.000 de urmăritori pe Instagram, dezvăluie 3 secrete care o țin în viață

Harta inflaţiei în 2024 în Europa: România rămâne unul dintre „lideri“

Ion Cristoiu: Nimeni nu-şi asumă responsabilitatea Marelui Abator

Irlandezii au respins prin referendum propunerea guvernului de eliminare a sintagmei „îndatoririle femeii în familie” din constituţie. Senator: „Zi tristă pentru cei care încearcă de multe decenii să scoată limbajul sexist din Constituţie”

Vezi mai multe articole din categoria externe