Ion Cristoiu: Un nou jaf banditesc al Guvernului Ponta, ajuns deja la cifra 3: „Chiar dacă iarna a trecut, CNADNR a anunţat recent încheierea unor acorduri cadru pentru servicii de deszăpezire în valoare totală de peste 16,3 milioane de euro. Beneficiarii sunt patru firme de casă ale politicienilor locali”.
Ion Cristoiu: Pe toate posturile propagandiştii Guvernului Ponta, de la lideri PSD pînă la lideri de opinie, nu osteneau a invoca necesitatea ca-n România să fie linişte, stabilitate şi bună pace, deoarece la hotare ard flăcările Războiului.
Ion Cristoiu: Aşadar, cît timp va dura Criza din Crimeea, în România rîtanii PSD pot fura pe rupte, fără să fie luaţi la întrebări. Nu de alta, dar dacă i-am lua la întrebări s-ar pune în pericol stabilitatea politică a ţării acum, cînd ard bla, bla, bla.
De la Cărtureşti. În deja tradiţionala raită la Cărtureşti (de data asta pretextul e căutarea unor rezerve pentru stilourile Lammy, reconsiderate de mine în ultima vreme) descopăr şi cumpăr: A. P. Cehov, Insula Sahalin, celebrul reportaj al scriitorului în lumea deportaţilor, tradus în româneşte la editura Polirom în 2021.
Iau cartea în mînă şi ca şi cum aş cîntări-o mă întreb dacă nu cumva am textul în seria de Opere complete ale scriitorului. E imposibil să n-o fi citit – îmi spun – amintindu-mi că am parcurs la un moment dat tot Cehov, cu creionul în mînă. O cumpăr pînă la urmă, alături de o Istorie erotică a Kremlinului. De la Ivan cel Groaznic la Raisa Gorbaciova, variantă românească apărută la Polirom în 2017a lucrării Un histoire érotique du Kremlin: DʼIvan le Terrible à Raisa Gorbatcheva, Payot, 2016, de Magal Delaloye, întreprindere după formula cărţi din cărţi, la mare căutare mai ales în domeniul Istorie, unde despre acelaşi subiect se pot scrie kilograme de volume. Şovăi între o Istorie a vinului, scrisă de un străin, şi cartea Mistica rugăciunii şi a revolverului. Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu, titlu surprinzător prin raportare la autoare: nefericita Tatiana Niculescu Bran, semnatară acum ca Tatiana Niculescu, pentru ca nu cumva să se prindă lumea că fosta purtătoare de cuvînt a lui Klaus Iohannis, parvenită de la cratiţă la administraţia prezidenţială. Ca specialist în Corneliu Zelea Codreanu n-am nici o încredere în această producţie a unei autoare din speţa lui Lucian Boia, manufacturieri de cărţi pentru tarabe.
Chioşc. Trec din nou pe la chioşcul cu cărţi din Piaţă. Vînzătoarea vorbeşte la telefon (Aţi întîlnit pînă acum în existenţa voastră terestră vreo vînzătoare care să nu vorbească la telefon?!). Aleg volumul Din viaţa familiei Ion C. Brătianu 1914-1919, de Sabina Cantacuzino. Din cîte-mi dau seama e volumul doi al cărţii de amintiri cu acelaşi titlu. Trezită la comerţ, vînzătoarea mă întreabă dacă nu vreau şi volumul unu. Sînt sigur că-l am, altfel nu m-ar fi atras titlul acestuia. Îl iau totuşi, convins că primul, deşi cumpărat se va fi rătăcit prin casă. După ce mi le pune în pungă, bag seamă că au volumul Adrianei Săftoiu. L-am înjurat fără să-l citesc. Înainte de a pleca la Aachen, am sunat-o pe Adriana Săftoiu cu inima strînsă (voiam să-i cer aprobarea să pun pe blog filmul cu primirea lui Traian Băsescu la Putin, dat de ea cîndva), temător că voi avea parte de o discuţie neplăcută. N-a fost aşa. Adriana Săftoiu, bună politiciană, nici măcar n-a amintit de înjurătura mea. Iau acum cartea decis s-o citesc şi chiar să scriu despre ea ca despre o carte de memorii pur şi simplu.
*
Scriam pe 6 martie 2014
Ziarul Gîndul a dezvăluit azi-dimineaţă un nou jaf banditesc al Guvernului Ponta, ajuns deja la cifra 3: „Chiar dacă iarna a trecut, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat recent încheierea unor acorduri cadru pentru servicii de deszăpezire în valoare totală de peste 16,3 milioane de euro. Beneficiarii sunt patru firme de casă ale politicienilor locali.”
Fiind vorba de o afacere fără perdea, trîntită în ochii opiniei publice (contracte de deszăpezire acum, cînd vine primăvara), m-am uitat pe posturile de ştiri, pe site-urile altor publicaţii aşteptînd un val de indignare.
Spre uluirea mea, afacerea asta de Corupţie, în continuarea altor afaceri de corupţie, pe care le-am grupat sub sintagma Marea Afacere de corupţie a Deszăpezirii, a trecut neobservată.
Pe toate posturile propagandiştii Guvernului Ponta, de la lideri PSD pînă la lideri de opinie, nu osteneau a invoca necesitatea ca-n România să fie linişte, stabilitate şi bună pace, deoarece la hotare ard flăcările Războiului şi americanii vor ca noi să fim gata de a sări la ruşi în izmene şi cu baioneta, precum strămoşii noştri la Mărăşeşti.
Am înţeles de ce n-a abordat nimeni noua afacere banditească a Guvernului Ponta 3: Pentru că s-ar fi pus în pericol stabilitatea politică a ţării.
Aşadar, cît timp va dura Criza din Crimeea, în România rîtanii PSD pot fura pe rupte, fără să fie luaţi la întrebări. Nu de alta, dar dacă i-am lua la întrebări s-ar pune în pericol stabilitatea politică a ţării acum, cînd ard bla, bla, bla.
Alte titluri din ziua de 6 martie 2014:
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro