Anul acesta, premiile Oscar vor ține cont în acordarea premiilor, pentru prima dată, de un nou set de reguli privind ”diversitatea”, catalogate de unii cetățeni din SUA drept … ”woke”.
Mai exact, acum, se va ține cont și de ”cotele” de reprezentare în filme a orientărilor sexuale, rasa și genul actorilor.
Academia de Film a anunțat în septembrie 2020 că un set de reguli pentru a încuraja diversitatea va intra în vigoare odată cu cea de-a 96-a ceremonie a premiilor Oscar, care are loc în 11 martie 2024, fusul orar al României.
Gala Premiilor Oscar 2024 este transmisă LIVE în România de VOYO luni, 11 martie 2024, ora 01 dimineața, ora României.
Potrivit Forbes, pentru a fi eligibil pentru cel mai bun film, adică premiul cel mare, un film trebuie să îndeplinească două dintre cele patru noi standarde de diversitate.
Primul, Standardul A, care a fost criticat de conservatori, poate fi îndeplinit într-unul din cele trei moduri:
1) fie un personaj principal, fie un personaj secundar semnificativ provine dintr-un grup rasial sau etnic subreprezentat;
2) cel puțin 30% din ansamblul actoricesc provine din cel puțin două grupuri subreprezentate (femei, comunitatea LGBTQ, persoane cu dizabilități sau surde sau persoane dintr-un grup rasial sau etnic subreprezentat);
3) scenariul este centrat pe un grup subreprezentat.
Capturi de ecran doar cu Standardul A au circulat pe rețelele de socializare, iar unii critici de dreapta au afirmat în mod fals că filmele trebuie să îndeplinească această cerință, când, în practică, ar putea fi eligibile pentru Cel mai bun film dacă îndeplinesc doar două dintre celelalte trei.
Standardul B: Filmele trebuie să îndeplinească unul dintre cele trei criterii: Cel puțin doi lideri de creație sau șefi de departament (inclusiv directori de distribuție, directori de imagine, compozitori și nu numai) trebuie să provină dintr-un grup subreprezentat, cel puțin șase posturi din echipa de filmare sau tehnice trebuie să provină dintr-un grup subreprezentat, sau cel puțin 30% din echipa de filmare trebuie să provină dintr-un grup subreprezentat.
Standard C: Companiile de producție, distribuție sau finanțare a filmului oferă stagii sau ucenicii plătite și oportunități de formare pentru persoanele din grupurile subreprezentate.
Standard D: Studioul de film trebuie să aibă mai mulți directori de rang înalt din grupuri subreprezentate în echipele sale de marketing, publicitate sau distribuție.
Prezentatoarea Fox News Tomi Lahren a spus despre cerințele de diversitate că sunt ca un „șarpe care-și mănâncă propria coadă”, sugerând că „liberalii hollywoodieni plângăcioși, bogați și albi de la Hollywood vor rămâne fără locuri de muncă” odată cu intrarea în vigoare a acestor reguli.
Câștigătorul premiului Oscar Richard Dreyfuss a criticat foarte dur regulile privind diversitatea, spunând că „mă fac să vomit”.
Într-un interviu acordat la emisiunea Firing Line de la PBS, citat de The Guardian, co-protagonistul thrillerului ”Jaws” din 1975 al lui Steven Spielberg i-a spus realizatoarei emisiunii Margaret Hoover că nu este de acord cu noul set de reguli pe care Academia de Arte și Științe Cinematografice le-a impus pentru ca filmele să se califice pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film”.
Margaret Hoover: „Începând din 2024, filmele vor trebui să îndeplinească noi standarde de includere pentru a fi eligibile pentru premiile Oscar pentru cel mai bun film. Acestea vor trebui să aibă un anumit procent de actori sau de membri ai echipei din grupuri rasiale sau etnice subreprezentate. Ce părere aveți despre aceste noi standarde de incluziune pentru filme?”.
Richard Dreyfuss a răspuns fără menajamente: „Mă fac să vomit.”
El a adăugat: „Nimeni nu ar trebui să-mi spună mie, ca artist, că trebuie să cedez în fața celei mai recente și mai actuale idei despre ce înseamnă moralitate. Ce riscăm? Chiar riscăm să rănim sentimentele oamenilor? Nu poți legifera acest lucru. Trebuie să lași viața să fie viață și, îmi pare rău, nu cred că există o minoritate sau o majoritate în țară care trebuie să fie satisfăcută în acest fel.”
Dreyfuss a continuat să îl apere pe Laurence Olivier, un actor englez care a purtat s-a machiat cu negru pe față în adaptarea cinematografică britanică din 1965 a piesei Othello a lui Shakespeare.
Fața neagră este considerată ofensatoare, deoarece artiștii albi au început să o folosească pentru a face mișto de negrii înrobiți în spectacolele rasiste de menestrel din SUA în secolul al XIX-lea.
„Laurence Olivier a fost ultimul actor alb care a interpretat rolul lui Othello și a făcut-o în 1965. Și a făcut-o în chip de negru. Și a interpretat un bărbat de culoare în mod strălucit” – a mai spus Dreyfuss.
Gala Premiilor Oscar 2024 este transmisă LIVE în România de VOYO luni, 11 martie 2024, ora 01 dimineața, ora României.
Pe VOYO se află deja documentarul ”20 de zile în Mariupol”, considerat favorit pentru Oscar 2024 la categoria ”cel mai bun documentar”. Filmul arată trupele rusești avansând în orașul ucrainean în martie 2022.
Tot pe VOYO poate fi urmărit unul dintre marii câștigători ai premiilor Oscar 2023, „Everything, Everywhere All at Once”, cel mai premiat film din istoria Oscarurilor.