Deși economia României crește, exporturile și importurile țării scad.

În ianuarie 2024, exporturile țării au fost de 7 miliarde euro, o scădere de 1,5%.

Importurile au fost de 9 miliarde euro, o scădere de 4,8% față de aceeași lună a anului precedent.

Deși economia României crește, exporturile și importurile țării scad, arată datele Insitutului Național de Statistică. Deficitul comercial al României a continuat să scadă în ianuarie 2024, iar exporturile au scăzut şi ele, chiar dacă mai puțin decât importurile. În ianuarie 2024, exporturile țării au fost de 7 miliarde euro, o scădere de 1,5%, iar importurile au fost de 9 miliarde euro, o scădere de 4,8% față de aceeași lună a anului precedent.

„Este o situație atipică cu care nu ne-am mai întâlnit. Când economia crește, e normal ca deficitul comercial să se adâncească. În 2023, acesta a scăzut, dar economia a continuat să crească. Aceste importuri și exporturi sunt exprimate prin euro, iar dacă scad prețurile, automat se contractă importurile și exporturile, a declarat Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

„Ar trebui ca lucrurile să se echilibreze, adică să se reia creșterea deficitului comerical. Ca să echilibrăm balanța, ar trebui să creștem producția internă de bunuri de calitate”, a adăugat acesta.

Citește și