Când nimeni nu o mai aştepta, iarna a revenit în forță și a făcut probleme mari în centrul țării. A nins atât de mult peste noapte, încât drumarii au fost nevoiți să închidă circulația pe anumite porţiuni, din cauza copacilor care s-au rupt.
Zeci de maşini de mare tonaj au rămas blocate pe serpentine, iar sute de gospodarii nu au avut curent electric. 12 judeţe din Transilvania, Oltenia, Dobrogea şi din sudul Moldovei, sunt și luni seara sub cod galben de vreme rea.
Mai mulți arbori uscați s-au frânt sub greutatea zăpezii, pe drumul dintre Râșnov și Predeal.
Alții au fost șubreziți aşa că mai multe echipe de la drumuri au fost trimise să intervină cu drujbele.
Traficul a fost oprit în această zonă în jur de trei ore.
După o noapte în care a nins fără oprire, în zonele de munte s-a depus un strat de peste 30 de centimetri de zăpadă. Zeci de tiruri au rămas blocate pe serpentinele către Pârâul Rece, iar unele au ajuns în afara drumului.
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov susține totuși că a intervenit cu peste 50 de utilaje ca să curețe șoselele și că a împrășitat peste 500 de tone de material antiderapant. Chiar și așa, TIR-urilor le este foarte greu să urce ori să treacă de anumite curbe.
Șofer: „Nu putem urca din cauza zăpezii. E rău.. Cred că am vreo 5 ore, de azi-dimineață de la cinci stau.”
În dicuțiile cu șoferii, cei de la drumuri le-au reproșat că au avut și ei o contribuție la blocarea traficului.
„Mai jos mai sunt vreo 20 de camioane.
O să fie șefule, dar unde e sarea? Că trece sărărița, nu dă un strop de sare.
Dă sărărița și cu sare dar cum să dea printre voi? Că voi l-ați blocat! Dă-te mai încolo!”
Zăpada grea a rupt și rețelele de curent electric. Alimentarea cu energie a fost întreruptă în Predeal, Zarneşti, Bran, Râșnov și Întorsura Buzăului.
Deşi încărcate de zăpadă, livezile de meri, peri și pruni nu sunt afectate deocamdată pentru că nu au apucat să înflorească. Riscul pierderii recoltei este la cireși, caiși și piersici.
Nou județe din Oltenia, estul Munteniei, Sudul Moldovei şi Dobrogea au fost sub cod galben de vânt întreaga zi.
În zonele de munte, la peste 1.700 de metri altitudine, vântul a bătut cu peste 80 de kilometri la oră.
În stațiunile de schi, episodul acesta de iarnă ar putea prelungi sezonul, dar e important să nu bată vântul ca să funcţioneze instalaţiile de transport pe cablu. De mâine, însă vremea se încălzește semnificativ în toată țara.