La final de 2022, pe plan local, inflaţia a atins un nivel istoric, un maxim al ultimilor ani, depăşind 16%. Apoi, ea a coborât treptat pentru ca la finalul anului trecut să ajungă la 7,7%, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
În anul 2024, inflaţia va coborî în unele ţări din Europa sub sau aproape de pragul optim de 2%, fiind chiar şi cazul unor state din Europa Centrală şi de Est precum Cehia şi Bulgaria, arată o analiză a VisualCapitalist care citează FMI (IMF World EconomicOutlook – din octombrie 2023, actualizat în ianuarie 2024), Knight Frank şi Council of Foreign Relations.
ULTIMELE ȘTIRI
Vrei să trăiești mult? Dezvoltă-ți „umorul negru”. O influenceriță de 100 de ani, având aproape 100.000 de urmăritori pe Instagram, dezvăluie 3 secrete care o țin în viață
Harta inflaţiei în 2024 în Europa: România rămâne unul dintre „lideri“
Referendum: irlandezii au decis să păstreze în Constituţie sintagma „locul femeii este în casă”
România a primit finanţări record din partea BEI în 2023. Anunţul făcut de noua preşedintă a instituţiei
Vezi mai multe articole din categoria economic
Mai exact, inflaţia din cele două ţări din regiunea ce cuprinde şi România este estimat să se oprească anul acesta la 2,2%, în timp ce în state dezvoltate economic precum Flanţa, Elveţia şi Finlanda ea va ajunge la 1,9%. Este important de menţionat că dacă inflaţia scade, asta nu înseamnă că scad şi preţurile, ci doar că ele cresc mai lent. Cele mai mici creşteri de preţuri – de 1,7% – le va înregistra micuţul stat Luxemburg, care este totodată unul dintre cele mai bogate din lume.