Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care gravidele, mamele cu copii bolnavi, bolnavii de cancer ori cei care au nevoie de îngrijirile medicilor de urgență sunt scutiți de așa numita ”taxă pe boală”, adică taxa de 10% pe concediul medical.

PSD și PNL au decis să păstreze contribuția în celelalte cazuri, pentru ca aceste concedii să nu mai fie acordate prea ușor.

Așadar, doar aceste categorii de persoane sunt scutite de la taxă, nu și restul românilor suferinzi. Cei cu boli cronice sunt nemulțumiți și spun că taxa de 10% pe indemnizația de concediu, introdusă de la începutul anului 2024, nici nu ar trebui să existe.

De la începutul anului 2024, angajații plătesc din indemnizația de concediu medical și o contribuție de 10% la sănătate, pe lângă impozitul de 10% pe venit și contribuția la pensie de 25%, la fel ca la salariu. Asta face ca, pentru un angajat cu salariu mediu pe economie de 4.800 de lei, care rămâne acasă o lună, taxa pe boală să reducă indemnizația cu 500 de lei față de anul trecut.

”Taxa pe boală”, adoptată în decembrie 2023, a făcut parte din pachetul de măsuri fiscale asumate de guvernul Ciucă-Ciolacu, susținut în Parlament de cele două partide, PSD-PNL, plus reprezentanții minorităților naționale.

Ordonanţa privind impozitarea concediilor medicale a rămas blocată în Parlamentul controlat de PSD și PNL, după ce Senatul a eliminat această prevedere.

USR a susținut despre această taxă că a fost ”inventată” de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susținut de PNL.

”1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuţi, pentru modificarea articolului 155 alineatul (1) litera i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi prorogarea unui termen.

Mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situații de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienții cu afecțiuni oncologice și îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecțiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienții cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico-chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol vor fi scutiți de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical.

Aceste măsuri au fost stabilite printr-o Ordonanță de Urgență rediscutată și aprobată în ședința de astăzi a Guvernului.

De asemenea, pentru a elimina interpretările, a fost clarificată noțiunea de ”boală obișnuită” reprezentată de codul de indemnizație ”01”, prevăzut în Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 1192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical și a instrucțiunilor privind utilizarea și modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizații asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate și din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, pentru care se va plăti în continuare contribuția de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, a fost stabilită o normă tranzitorie pentru aplicarea scutirii de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul situațiilor menționate. Scutirea de la plata se aplică pentru categoriile de persoane menționate în acest act normativ și punctate mai sus și pentru indemnizațiile aferente concediilor medicale a căror perioadă de acordare încetează după intrarea în vigoare a prevederilor acestei ordonanțe de urgență. (cele aflate acum în perioada de derulare și care se încheie după intrarea în vigoare a prevederilor ordonanței).

Aceste prevederi sunt incluse într-o ordonanță de urgență care conține și măsuri de sprijin pentru cuplurile mamă-nou-născut aflate în situații defavorizate, comunicate în ședința de Guvern din data de 4 aprilie.

Este vorba despre acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, de mamele cu dizabilități, de mamele aflate temporar în situații de risc, mame care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Mamele vor putea cumpăra cu banii primiți produse specifice trusoului pentru nou-născut necesare îngrijirii, respectiv:

– scutece, produse pentru toaleta copilului, articole de vestimentație pentru nou-născut, produse sanitare şi medicale pentru cuplul mamă – nou-născut.

Bugetul măsurii de sprijin este de circa 120 milioane lei, echivalent a 24 milioane euro, iar coordonatorul măsurii este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.”