Cătălin Cherecheș va fi extrădat.

Extrădarea se bazează pe un mandat european de arestare emis de Tribunalul Cluj din România la 24 noiembrie 2023.

Procuratura Generală din Munchen este acum responsabilă pentru efectuarea și organizarea extrădării.

Primul Senat penal al Tribunalului Regional Superior din München a declarat astăzi că extrădarea persoanei persecutate din România Cătălin Cherecheș în vederea executării pedepsei este admisibilă și a dispus continuarea detenției în vederea extrădării acestuia. Instanța regională superioară a dat astfel curs unei cereri a Parchetului General din München.

Extrădarea se bazează pe un mandat european de arestare emis de Tribunalul Cluj din România la 24 noiembrie 2023. Prin sentința penală a Tribunalului Cluj din 24 februarie 2022, obligatorie din punct de vedere juridic începând cu 24 noiembrie 2023, persoana urmărită penal – fostul primar al unui mic oraș din România – fusese condamnată la 5 ani de închisoare pentru luare de mită.

Senatul nu a considerat condițiile de detenție care îl așteaptă pe persoana urmărită în România și nici ordonanțele extraordinare depuse împotriva hotărârii românești ca fiind obstacole în calea extrădării.

Persoana persecutată a fost arestată la 28 noiembrie 2023 ca urmare a unor măsuri de percheziție la Gara Centrală din Augsburg și se află de atunci în arest pentru extrădare.

Procuratura Generală din Munchen este acum responsabilă pentru efectuarea și organizarea extrădării și va face acest lucru în viitorul apropiat.

Dr. Laurent Lafleur

Șef al Biroului de presă pentru probleme penale

Judecător la Tribunalul Regional Superior

Citește și