Mitul îngrăşării după renunţarea la fumat este infirmat de acest studiu.

Contrar credinţei populare, renunţarea la fumat nu te va face să te îngraşi. De fapt, cercetătorii au descoperit că fumatul poate duce la creşterea grăsimii abdominale, în special a grăsimii viscerale, chiar dacă indicele de masă corporală (IMC) al fumătorilor este mai mic decât cel al nefumătorilor.

Grăsimea viscerală este mai problematică decât grăsimea subcutanată (de sub piele) deoarece este metabolic activă şi eliberează substanţe chimice care pot inflama organismul şi creşte riscul de boli cronice. Această grăsime este mai greu de observat şi poate fi prezentă chiar şi la persoanele care par slabe.

ULTIMELE ȘTIRI

Guvernul din Peru a dezvăluit secretul longevității. Cel mai bătrân locuitor a împlinit recent 124 de ani

Elevii români au făcut senzaţie la un concurs girat de NASA. Au nevoie de bani pentru a-şi prezenta proiectul în SUA

Cutremur cu magnitudinea 3,2 în România, în noaptea de miercuri spre joi

Explozii în nord-estul, sudul şi vestul Ucrainei

Vezi mai multe articole din categoria sanatate

Studiul danez a analizat date genetice şi măsurători ale distribuţiei grăsimii corporale la peste 1,2 milioane de persoane, inclusiv fumători şi nefumători. Rezultatele analizelor arată o corelaţie clară: fumatul este asociat cu o creştere a grăsimii viscerale, independent de alţi factori precum dieta sau exerciţiile fizice.

„Studiul a constatat că începerea şi continuarea fumatului în mod obişnuit pot provoca o creştere a grăsimii în abdomen, aşa cum reiese din măsurătorile raportului talie/şold”, spune Germán D. Carrasquilla, primul autor al cercetării.

Studiul a fost publicat în revista ştiinţifică Addiction.