Regelui Charles al III-lea i-au fost prezentate primele bancnote noi.
Evenimentul urmează tradiția ca monarhul să primească primele bancnote noi.
Bancnotele din timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a vor fi folosite în continuare.
La Palatul Buckingham, Regelui Charles i-au fost prezentate primele bancnote noi de 5, 10, 20 și 50 de lire sterline, înfățișând portretul său, scrie BBC.
Evenimentul urmează tradiția ca monarhul să primească primele bancnote noi.
Bancnotele existente, din timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a, vor fi folosite în continuare, alături de noile bancnote.
Regele Charles nu a participat la evenimente publice mari de când a fost diagnosticat cu cancer, dar a continuat să participe la evenimente private, precum această întâlnire în care i-au fost prezentate bancnotele de către Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei.
Bailey i-a spus Regelui că aceasta este prima dată când Banca Angliei a trebuit să schimbe monarhul de pe bancnote, Regina Elisabeta a II-a fiind primul monarh al cărui portret a fost utilizat pe toate bancnotele Băncii Angliei.
Regele, căruia i-au fost prezentate un set de bancnote cu numere de serie 00001, a descris designul ca fiind „foarte elegant”.
Noile bancnote de polimer prezintă un gravat al Regelui Charles, bazat pe o fotografie realizată în 2013. Spre deosebire de bancnotele din timpul domniei mamei sale, Regele nu poartă coroană.
Bancnotele marchează unul dintre ultimii pași majori ai tranziției către domnia Regelui Charles, cu timbre și monede noi deja în circulație.
Banca Angliei a anunțat că va exista o introducere graduală a bancnotelor Regelui Charles, iar bancnotele actuale ale Reginei Elisabeta vor rămâne în uz până când se vor uza sau vor fi deteriorate.
Chiar dacă noile bancnote vor fi lansate pe 5 iunie, ar putea trece câteva luni până când oamenii le vor vedea în circulație regulată, spune Banca.
Tendința către plățile fără numerar ar putea însemna și că schimbarea bancnotelor nu va fi imediat vizibilă.
Primele bancnote noi au fost tipărite anul trecut, cu un timp lung de pregătire care a permis actualizarea automatizată a mașinilor care acceptă numerar, pentru a recunoaște noile designuri.
Citește și