„Paris 1874: Momentul impresionist”: O expoziție la Muzeul d’Orsay din Paris revizuiește debutul mișcării impresioniste cu opere ale lui Monet, Renoir și alții.
„Vermeer, Monet, Rembrandt: Colecțiile Frick”: O expoziție la The Frick Pittsburgh prezintă lucrări ale unor mari maeștri cum ar fi Vermeer și Monet din colecțiile Frick.
„Making her Mark: Artistele europene, 1400 – 1800″: O expoziție la Galeria de Artă din Ontario din Toronto scoate în evidență contribuțiile femeilor artiste precum Gentileschi și Leyster din perioada menționată.
Aceste capodopere au un moment de glorie. Lucrări renumite ale lui Michelangelo, Johannes Vermeer, Artemisia Gentileschi, Claude Monet și alte personalități vor fi expuse în cadrul unor expoziții unice în viață, care vor fi deschise în această primăvară, potrivit The Weekend.
Iată câteva expoziții excepționale pe care niciun iubitor de artă nu va dori să le rateze.
La 15 aprilie 1874, un grup de artiști radicali ai scenei artistice pariziene – Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas și Alfred Sisley – s-au reunit și au organizat o expoziție proprie, cu lucrări care se concentrau pe scene ale vieții moderne. Expoziția a fost concepută ca o contrapondere rebelă la Salonul de la Paris, o expoziție anuală sponsorizată de guvern. Această respingere a establishment-ului a dat naștere mișcării impresioniste, iar pentru a celebra 150 de ani de la înființare, Muzeul d’Orsay din Paris va expune piese din acea expoziție, precum și picturi și sculpturi care au apărut în Salonul oficial din 1874.
„Această confruntare fără precedent va contribui la recrearea șocului vizual provocat de operele expuse de impresioniști”, a precizat Muzeul d’Orsay.
Se desfășoară între 25 martie și 14 iulie 2024. Expoziția este co-organizată cu National Gallery of Art, Washington, unde va fi prezentată în perioada 8 septembrie 2024 – 19 ianuarie 2025.
Industriașul Henry Clay Frick și fiica sa, filantropul Helen Clay Frick, împărtășeau atât interesul pentru artă, cât și pasiunea de a achiziționa capodopere. Pentru prima dată, piese din ambele colecții rafinate ale celor doi vor fi expuse la Frick Pittsburgh în cadrul expoziției „Vermeer, Monet, Rembrandt: Forjarea colecțiilor Frick din Pittsburgh și New York”.
Într-o expoziție plină de lucrări ale unor pictori care au schimbat regulile jocului, precum Titian, El Greco și James McNeill Whistler, una iese în evidență: „Fata întreruptă la muzică” de Johannes Vermeer, o pictură terminată la mijlocul anilor 1600, este una dintre cele doar 36 de lucrări cunoscute ale genialului artist olandez.
Rămâne deschisă în perioada 6 aprilie – 14 iulie 2024.
Galeria de Artă din Ontario le prezintă vizitatorilor „noile eroine artistice”. Pentru „Making her Mark: A History of Women Artists in Europe, 1400 – 1800″, AGO va expune 230 de obiecte de la vizionare precum Artemisia Gentileschi, prima femeie care a devenit membră a Academiei de Arte ale Desenului din Florența; Sofonisba Anguissola, o pictoriță renascentistă italiană cunoscută la nivel mondial pentru portretele sale; și Judith Leyster, o pictoriță olandeză din Epoca de Aur a cărei operă a fost trecută cu vederea timp de secole înainte de a avea o revenire în anii 1970. Piesele unor femei mai puțin cunoscute, care au lucrat în fabrici și ateliere, vor avea, de asemenea, un loc în expoziție, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre primele expoziții care „pune femeile creatoare de la diferite niveluri ale societății în conversație unele cu altele, de-a lungul secolelor și al unui continent, prin intermediul operelor lor de artă”, a declarat AGO.
Va fi deschisă în perioada 27 martie – 1 iulie 2024.
Citește și