Banca de Investiţii şi Dezvoltare, înfiinţată în anul 2023 prin hotărâre de guvern, după aproape un deceniu de discuţii şi 6 guverne, este administrată în sistem dualist de un Consiliu de Supraveghere şi un Directorat, relatează ZF.

La conducerea executivă a BID, pe poziţia de preşedinte al Directoratului a ajuns Dan Sandu, care a fost anterior CEO al Intesa Sanapaolo Bank, iar în Directoratul băncii au mai fost desemnaţi Raluca-Ana-Maria Nicolescu şi Florian Kubinschi, ca membri.

ULTIMELE ȘTIRI

Nvidia lansează noul GPU „Blackwell” de ultimă generație. Cipul va revoluționa industriile de pretutindeni: „Poate transforma vorbirea în video 3D”

Florian Kubinschi a demisionat din directoratul Băncii de Investiţii şi Dezvoltare

Iubitul Arynei Sabalenka, fostul jucător de hochei Konstantin Koltsov, ucis la Miami – presă

Charles Michel avertizează: Dacă vrem pace, Europa trebuie să se pregătească pentru război

Vezi mai multe articole din categoria economic

Anterior, din 2016 şi până anul trecut, Kubinschi a fost vicepreşedinte la EximBank (Exim Banca Românească în prezent).

Kubinski are o experienţă de peste 25 de ani în domeniul financiar-bancar, ocupând în trecut şi funcţia de director financiar la Banca Ţiriac (devenită ulterior HVB Ţiriac), în perioada 2000-2006.

El a lucrat şi la ING Bank, ca chief financial controller, fiind coleg la banca olandeză cu Traian Halalai, preşedintele actual al Exim Banca Românească.

Kubinski a mai fost timp de patru ani director general adjunct al MKB Romexterra Bank, iar din toamna anului 2013 a fost numit CFO la Volksbank, preluată de Banca Transilvania.

Din primul Consiliul de Supraveghere al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare fac parte Ştefan Nanu – preşedinte şi 6 membri, respectiv George-Romeo Ciobănaşu, Dorin-Alexandru Badea, Ioana Tănase, Gheorghe Marinel, Mioara Popescu şi Daniela-Elena Iliescu. Durata mandatului primilor membri ai Consiliului de Supraveghere nu poate depăşi 2 ani şi nu poate fi reînnoit.

Printre obiectivele strategice ale BID se regăsesc facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii, asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile şi atragerea capitalului privat în investiţii, precum şi sprijinirea procesului de accesare şi utilizare a fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat.