Reprezentantul extremei drepte din Olanda, Geert Wilders, asigură întregul său sprijin pentru Israel, în lupta împotriva teroriștilor Hamas. Președintele Isaac Herzog a vizitat Olanda.

„I-am spus că sunt mândru că vizitează Olanda şi că Israelul are şi va avea mereu sprijinul meu total în lupta contra terorismului”, a scris Wilders pe platforma X (fosta Twitter), sub o imagine de la întâlnirea sa cu Herzog. Liderul extremei drepte din Olanda, Geert Wilders, s-a întâlnit luni cu președintele israelian, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Geert Wilders, care încearcă să formeze un nou guvern după victoria partidului său naţionalist, PVV, în alegerile din noiembrie 2023, este un susţinător constant al Israelului.

Liderul PVV a încercat, fără succes până acum, să formeze un guvern de coaliţie. Reprezentanţii principalelor partide ce ar urma să participe la coaliţia guvernamentală se întâlnesc din nou luni, pentru a încerca să ajungă la un acord asupra viitoarei forme de cooperare.

Şeful statului israelian s-a aflat în Olanda pentru a participa, duminică, la deschiderea Muzeului Holocaustului de la Amsterdam. În ceremonia inaugurală, Isaac Herzog a făcut apel la eliberarea imediată a ostaticilor răpiți de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în atacul comis pe 7 octombrie asupra Israelului şi aflaţi în prezent în Fâşia Gaza.

Războiul din Gaza a fost declanşat de atacul terorist, în care au fost ucişi circa 1.200 de israelieni, aproximativ alţi 240 fiind răpiţi şi duşi în Fâşia Gaza.

Israelul a răspuns cu bombardamente masive şi o ofensivă terestră de amploare.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlat de Hamas, până luni dimineaţă 31.112 de palestinieni şi-au pierdut viaţa şi 72.760 au fost răniţi de la începerea războiului.