Organizatorii concursului Eurovision au atacat „campaniile de socializare țintite” împotriva concurenților.
Declarația vine în contextul în care cântărețul israelian Eden Golan a primit amenințări cu moartea.
„Deși susținem cu tărie libertatea de exprimare și dreptul de a-și exprima opiniile într-o societate democratică, ne opunem cu fermitate oricărei forme de abuz online”.
Organizatorii concursului Eurovision au atacat „campaniile de socializare țintite” împotriva concurenților, în contextul în care au fost raportate amenințări la adresa reprezentantei Eurovision din Israel, scrie The Guardian.
Concursul din acest an, care va avea loc în luna mai în Suedia, a fost zguduit de controverse legate de participarea Israelului, într-un moment în care războiul cu Hamas a lăsat Gaza în paragină.
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a recunoscut într-o declarație „profunzimea sentimentelor și opiniile puternice pe care le-a provocat concursul Eurovision din acest an – care are ca fundal un război teribil în Orientul Mijlociu”.
În timp ce și-a exprimat înțelegerea că „oamenii vor dori să se angajeze în dezbateri și să își exprime opiniile lor profunde în această privință”, aceasta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „campaniile de socializare țintite” împotriva unor artiști.
Declarația nu a menționat numele artiștilor în cauză, dar a venit în contextul în care s-a raportat că Eden Golan, cântăreața israeliană în vârstă de 20 de ani, a primit amenințări cu moartea prin intermediul contului său de Instagram.
„Deși susținem cu tărie libertatea de exprimare și dreptul de a-și exprima opiniile într-o societate democratică, ne opunem cu fermitate oricărei forme de abuz online, discursuri de ură sau hărțuire îndreptate împotriva artiștilor noștri sau a oricăror persoane asociate cu concursul”, se arată în declarația EBU.
EBU a forțat Israelul să schimbe versurile cântecului lui Golan, October Rain, considerându-l prea politic, ceea ce este împotriva regulilor Eurovision. S-a considerat în general că piesa inițială făcea referire la victimele atacului Hamas din 7 octombrie din Israel, care a declanșat războiul din Gaza.
Luna trecută, însă, Eurovision a fost de acord ca ea să participe cu o a doua piesă, Hurricane, care conține aceeași muzică, dar versuri diferite.
„Îndemnăm pe toată lumea să se angajeze într-un dialog respectuos și constructiv și să sprijine artiștii care lucrează – în cadrul a ceea ce este un spectacol de muzică și divertisment – pentru a-și împărtăși muzica cu lumea”.
Citește și