La nivel european, indicatorul a variat între 36% sub media UE, în Bulgaria, şi 140% peste medie în Luxemburg, scrie Ziarul Financiar.
Datele pe 2023 arată diferenţe substanţiale în PIB per capita exprimat prin puterea de cumpărare în statele membre UE.
Luxemburg şi Irlanda au cele mai ridicate niveluri (140% şi 112% peste media UE), mult peste următoarele ţări din clasament, Olanda (30% peste medie), Danemarca (+28%) şi Austria (+23%).
ULTIMELE ȘTIRI
Cât de mult ar trebui să postăm despre copiii noștri online? Franța interzice sharenting-ul prin lege
Principele Regent Nicolae va fi repatriat şi înhumat lângă fratele său, Regele Carol al II-lea
Şefa ASSMB şi managerul Spitalului Colţea, cercetaţi sub control judiciar
Războiul din Ucraina, ziua 763. Ucrainenii susţin că au respins un nou atac aerian al ruşilor
Vezi mai multe articole din categoria economic
La polul opus se află Bulgaria, cu cel mai mic PIB per capita, respectiv cu 36% sub media UE, urmată de Grecia (-33%) şi Letonia (-29%).
Eurostat subliniază însă că Luxemburg este o situatie aparte, PIB-ul ridicat pe cap de locuitor datorându-se în parte ponderii mari a lucrătorilor transfrontalieri în totalul forţei de muncă din această ţară. Deşi contribuie la PIB, aceşti lucrători nu sunt luaţi în considerare ca făcând parte din populaţia rezidentă care este utilizată pentru a calcula PIB-ul pe cap de locuitor.
În cazul Irlandei, nivelul ridicat al PIB-ului pe cap de locuitor poate fi explicat parţial prin prezenţa unor mari companii multinaţionale care deţin proprietate intelectuală. Producţia contractuală asociată cu aceste active contribuie la PIB, în timp ce o mare parte din veniturile obţinute din această producţie se întoarce la proprietarii finali ai companiilor din străinătate.