După vot merge o rugăciune. Așa gândesc unii aleși, mai ales că, de acum, Parlamentul are o capelă pentru slujbe și rugăciune.
Nu se vor putea organiza nunți și botezuri, dar vor putea fi ținute slujbe de înmormântare, iar în restul timpului aleșii vor putea veni să se reculeagă.
De amenajare, adică de icoane și de cor, s-a ocupa Patriarhia Română. Singura pretenție a administratorilor Palatului Parlamentului a fost ca lumânările să fie electrice.
Mai marele Bisericii Ortodoxe împreună cu premierul și cu președintele Senatului au inaugurat la intrarea principală din Parlament o capelă pentru rugăciune, un spațiu la care să aibă acces numai senatorii și deputații.
Marcel Ciolacu: ”Această capelă nu este doar un loc de linişte şi refugiu în faţa provocărilor şi tensiunilor zilnice, ci şi un simbol al angajamentului nostru faţă de valorile naţionale. Sper că acest spaţiu sacru îi va inspira şi îi va întări pe toţi cei care îi trec pragul.”
Până de curând, acest spațiu era biroul de lucru al directorului care verifică activitatea celorlalți șefi din Parlament.
Icoanele și obiectele bisericești au fost aduse de cei de la Patriarhie și va rămâne deschis luni marți și miercuri, adică atât timp cât sunt și ei la muncă.
Administratorii Palatului Parlamentului susțin că au avut o contribuție minimă – au igienizat un spațiu și l-au pus la dispoziția Patriarhiei. Reprezentanții bisericii au asigurat icoanele de pe pereți, au lipit abțibilduri sub formă de vitralii, au adus crucifixuri, sfeșnice, chiar și un cor – dar doar pentru inaugurare.
În capela din Parlament vor fi organizate slujbe, altele decât cele obișnuite, doar după ce aleșii vor lua acordul Patriarhiei. Vor putea însă să se roage de câte ori vor simți nevoia.
Laura Vicol, deputat PSD: ”Noi avem lumânările noastre aprinse în fiecare dimineață, rugăciunea de seară.”
Filip Havârneanu, deputat USR: ”Nu trebuie să fie neapărat un spațiu amenajat ca să te rogi.”
Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților: „Sunt foarte mulți colegi ortodoxi care au nevoie de acest loc ca să se conecteze cu divinitatea.”
În trecut, în Parlament a mai slujit ani de zile un preot care a plecat cu scandal după ce Patriarhia le-a transmis aleșilor că nu este reprezentantul oficial al bisericii.