Apărarea antiaeriană rusă a doborât duminică două drone ucrainene în regiunea rusă Novgorod, la circa 850 de kilometri nord de graniţa dintre Rusia şi Ucraina, a transmis Ministerul rus al Apărării, relatează agenţia EFE.

Potrivit acestui minister, atacul a avut loc în jurul orei 15:30, ora Moscovei, (12:30 GMT).

În acest timp, autoritatea aeronautică rusă a anunţat restricţionarea operaţiunilor pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg pentru asigurarea securităţii zborurilor civile, fără a oferi alte explicaţii.

Mai devreme, Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă a anunţat că două persoane au fost rănite într-un incendiu survenit la câţiva kilometri de aeroport.

Nu este clar dacă există o legătură între acest incendiu şi dronele ucrainene doborâte deasupra regiunii Novgorod, situată la sud de Sankt Petersburg, potrivit Agerpres.

Ucraina recurge tot mai mult la astfel de tactici de război asimetric pentru a compensa inferioritatea sa pe front şi deficitul de muniţii. Drone ucrainene sunt astfel lansate nu doar pentru a lovi ţinte strict militare, ci şi ţinte civile cu importanţă militară sau logistică pentru armata rusă, chiar şi pe teritoriul Rusiei, cum ar fi rezervoare de combustibil, fabrici siderurgice sau elemente ale infrastructurii feroviare.

Armata ucraineană a dezvoltat mai multe tipuri de drone pentru atacuri de acest fel, potrivit Kievului unele dintre acestea având o rază de acţiune de circa o mie de kilometri, atacul de duminică fiind o confirmare în acest sens.

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a anunţat joi la Kiev că Regatul Unit va furniza armatei ucrainene anul acesta peste 10.000 de drone, inclusiv drone de atac. În plus, guvernul britanic a anunţat luna trecută o colaborare cu Letonia pentru organizarea unei coaliţii care să producă şi să livreze Ucrainei drone „pe scară extinsă şi la preţuri abordabile”.

Rusia mizează de asemenea tot mai mult pe drone în războiul cu Ucraina, atât pentru atacuri în zona liniei frontului cât şi la distanţă, dezvoltând la rândul ei mai multe tipuri noi de drone, în timp ce foloseşte şi mijloace performante de război electronic pentru neutralizarea dronelor lansate de armata ucraineană.